Nedelja 26.07.2015.
15:53
sputniknews.com

SAD stvaraju oružje protiv ruskih i kineskih dronova

Reuters
SAD s uizgubile monopol na posedovanje dronova

- Amerika istražuje mogućnost neutralizacije bespilotnih letelica potencijalnih protivnika. Sada je ovo pitanje postalo važnije od stvaranja sistema za presretanje raketa, artiljerijskih granata i minobacačke municije protivnika - navodi autor članka mišljenje rukovodioca programa za jačanje teritorijalne zaštite i očuvanja bezbednosti (Extended Area Protection and Survivability, EAPS) Manfredi Lučano.

- Neutralizacija bespilotnika i program EAPS ulaze u koncepciju suprostavljanja SAD tzv. hibridnim ratovima. Nacionalna vojna strategija SAD u 2015. godini nazvala je borbu sa dronovima protivnika krajnje složenim zadatkom. Dronovi su ubrojani u "tehnologiju, koja treba da nanese udar po snazi američke vojske - naveo je autor.

Za gađanje inostranog drona Amerikanci planiraju da iskoriste automatsku pušku sa sa relativno malim dometom. Ona je, a ne rekata koje zahtevaju veće vreme za pogađanje ciljeva, najbolja za borbu sa dronovima koji se kreću na malim visinama, kaže se u članku.

Prototipi sistema za neutralizaciju dronova je 50-milimetarski mitraljez Bushmaster II, proizvođača Orbital ATK koji može da ispali do 200 metaka u minutu. Pre nekoliko meseci američki vojnici su saopštili da su uspešno pogodili dron uz pomoć sistema, ukazuje Džezef Trevitik.

2024 © - Vesti online