Subota 25.07.2015.
21:48
Tanjug

Kurdski pobunjenici: Primirje sa Turskom više nije na snazi

Reuters
Turski ratni avioni bombarodvali uporišta kurdskih pobunjenika u Iraku

- Uslovi sa očuvanje prekida vatre...su eliminisani - saopštile su Narodne odbrambene snage (HPG), vojno krilo Radničke partije Kurdistana (PKK).

U saopštenju se osuđuje "agresivni (čin) rata" koju je počinila Turska i najavljuje "otpor", preneo je AFP.

- Suočeni sa ovom agresijom, imamo pravo da se branimo i da pružimo otpor. Odbrana naše slobode i demokratije je dužnost koju imate pred sobom - navodi se u saopštenju HPG.

Vojno krilo PKK je bombardovanje meta na severu Iraka okarakterisalo kao "najozbiljniju vojnu i političku grešku", turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i vladajuće partiije.

Dve strane su, do sada, uglavnom poštovale krhko primirje, uspostavljeno 2013, navela je francuska agencija.

Iz HPG je, u međuvremenu, saopšteno da je jedan od boraca PKK na severu Iraka, Onder Aslan, poginuo u vazdušnim udarima, dok su trojica "gerilaca" ranjena.

Rukovodstvo iračkog Kurdistana osudilo je vazdušne udare Turske na položaje PKK u toj autonomnoj oblasti na severu Iraka.

Predsednik autonomne kurdske oblasti u Iraku Masud Barzani razgovarao je telefonom sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom i "izrazio svoje nezadovoljstvo zbog opasnog nivoa koji je situacija dosegla", navodi se u saopštenju.

Barzani je rekao da je "mir jedini način za rešavanje problema i da su godine pregovora bolje od jednog sata rata", stoji u saopštenju.

Davutoglu je izjavio da je Barzani izrazio "solidarnost" sa operacijom, kada je sa njim razgovarao.

U petak, istog dana kada je Turska po prvi put bombardovala položaje Islamske države u Siriji, turski avioni su, takođe, gađali položaje PKK u Iraku.

Ova organizacija već dugo vremena ima kampove u planinama u iračkom Kurdistanu, blizu granice sa Turskom.

2024 © - Vesti online