Subota 25.07.2015.
17:29
Tanjug

"Prekrajanje istorije vodi u nove međunarodne sukobe"

Reuters
Evropa dopušta otvorenu ropagandu nacističkih ideja: Dmitrij Medvedev

- Manipulacijom istorijskog sećanja, neki pokušavaju da uređuju međunarodne odnose - rekao je Medvedev u intervjuu za ljubljansko "Delo" i dodao da to "stvara preduslove za nacionalne i međudržavne konflikte".

Medvedev je istakao da su "pokušaji ponovnog pisanja istorije, uključujući Drugi svetski rat, sve češći".

- To posebno pokazuje nekoliko evropskih zemalja koje odobravaju otvorenu propagandu nacističkih ideja, gde se radikalni nacionalisti osećaju slobodno i gde ljudi u SS uniformama marširaju ulicama - kazao je Medvedev.

On je istakao da takvo ponašanje "ne samo da vređa sećanje na milione žrtava nacizma, već predstavlja pretnju po suštinske principe demokratije i ljudskih prava".

- Rusija smatra da je veoma važno zajednički se suprotstaviti pokušajima falsifikovanja istorije - naveo je Medvedev, a preneo Tass.

Ruski premijer je podsetio da je Rusija podnela rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila 18. decembra 2014.

- Ovo se dogodilo uprkos otporu nekoliko država koje su pokušale da koriste prevagu i podriju usvajanje rezolucije. SAD, Kanada, Ukrajina i Palau glasali su protiv - naveo je Medvedev.

Rusija ne trpi ucene

Ruski premijer je rekao da se sa "Rusijom ne može razgovarati s pozicije moći ili ucena" i da to "dokazuje čitava ruska istorija", izvestila je "Ruskaja Gazeta".

On je, takođe, rekao da je prisajedinjenje Krima Rusiji bilo u potpunosti u skladu sa demokratskim procedurama i normama međunarodnog prava.

Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji, Medvedev je okarakterisao kao kontraproduktivne. Medvedev je kazao da je Rusija otvorena za razgovore i zajedničku saradnju stručnjaka iz različitih država.

- Samo to vodi istorijskoj istini. Što manje moderne politike ima u istoriji, objektivnija i istinitija naša prošlost će biti u knjigama koje naša deca čitaju - zaključio je Medvedev.

Premijer Ruske federacije stiže u subotu uveče u zvaničnu posetu Sloveniji tokom koje će u nedelju prisustvovati svečanosti kod Ruske kapelice na planinskom prelazu Vršic, u Julijskim alpima, gde su poginuli ruski ratni zarobljenici tokom Drugog svetskgo rata.

Ruski premijer će se sastati sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom i premijerom Mirom Cerarom.

Medvedev će tokom dvodnevne posete razgovarati o biletrelnoj pollitičkoj, trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj, naučnoj tehnološkoj i humanitarnoj saradnji i potpisaće, kako je najavljeno, nekoliko međurdžavnih sporazuma.

2024 © - Vesti online