Subota 25.07.2015.
16:59
Tanjug

Nova uzbudljiva otkrića na Plutonu

Reuters
Naučnici svaki dan otkrivaju nešto novo o Plutonu

Posle planinskih venaca i zaleđenih dolina, Nasina letelica je poslala nove slike na kojima se vidi para u atmosferi Plutona i znaci kretanja azotnog i metanskog leda na njegovoj površini.

- Deset dana posle bliskog preleta Plutona, može se reći da su naša očekivanja više nego ispunjena - izjavio je Džon Gransfeld, naučnik iz tima Novi Horizonti.

- Sa plutajućim ledom, originalnim hemijskim sastavom površine, planinskim vencima i isparenjima, Pluton daje uzbudljiv prikaz geološke raznovrsnosti - naveo je on.

Sedam sati nakon što je 14. jula prošla na najbližoj mogućoj razdaljini od Plutona, sonda Novi Horizonti je uperila jedan od svojih optičkih instrumenata na patuljastu planetu i snimila prodiranje sunčevih zraka kroz njenu atmosferu.

Fotografije pokazuju isparenja do 130 kilometara iznad Plutonove površine. Preliminarnom analizom utvrđeno je postojanje dva sloja pare, od kojih se jedan nalazi na visini od 80 kilometara, a drugi na visini od 50 kilometara.

- Ova isparenja predstavljaju ključni element u nastanku kompleksnih komponenti ugljovodonika koji Plutonovoj površini dalje ridjkastu boju - objasnio je Majkl Samers, astronom misije.

Najnovije fotografije koje je američka sonda poslala otkrivaju, takodje, pomeranja, "plutanje" leda na površini Plutona, što ukazuje na nedavnu geološku aktivnost - pre nekoliko desetina miliona godina, što je prilično začudilo naučnike.

2024 © - Vesti online