Ponedeljak 27.07.2015.
11:00
S. Đurić - Vesti

"Srbija ne može da finansira RTS"

V. Sekulić
Miloš Rajković

Kako se dodeljuju nacionalne frekvencije?
- Za razliku od hrvatskog, po našem zakonu kad raspisujemo konkurs vodimo računa o ekonomskoj samoodrživosti novog medija ili njegovom uticaju na ostale. Prosto tada ni TV Nova ni Kopernikus nisu uspele da ubede savet da im se da frekvencija. Iz mnogo razloga. Da li je to šteta ili nije - ne znam. Možda bi se desilo da smo dobili nešto novo i kvalitetnije, a možda i ne bismo. U nekom momentu će se opet raspisati konkurs, pa će se tada pojaviti ili isti ili novi kandidati

Da li je TV biznis isplativ?
- Da mene pitate da li bih sada izvesni novac uložio u otvaranje elektronskog medija s nacionalnim pokrivanjem u Srbiji, mislim da ne bih. Mislim da se novac u Srbiji može mnogo više zaraditi u nekom drugom pre nego u TV biznisu.

Kako tumačite poplavu rijalitija na srpskim kanalima?
- Puštaju se mnogi rijaliti programi koji su problematični. Recimo, imamo američke emisije sa devojčicama od tri i pet godina koje učestvuju na izboru za mis i gde se vidi da prolaze paklenu torturu svojih roditelja da bi dobro zaradili na svojoj deci. Rijaliti je režirana forma. On nije spontano dešavanje, režija na neki način usmerava rijaliti na onaj način za koji misli da će doneti gledanost da bi se program bio što gledaniji.

Da li ste za plaćanje takse RTS ili ne?
- Za to sam da je RTS jedna od najznačajnijih institucija u Srbiji i mora se učiniti sve da bi on opstao. On ne može biti finansiran iz budžeta pre svega zato što to budžet ne može da iznese. Mislim da 500 dinara, bez obzira na to što smo siromašni, nije previše da bismo imali kvalitetan javni servis. Mora se naći načina da se ta taksa plaća jer u suprotnom RTS može da propadne.

Da li imamo previše reklama na TV kanalima?
- Iako gledaocima reklamni blokovi izgledaju veoma dugački, imamo utisak da je tržište toliko osiromašilo da sada ni najveći emiteri ne uspevaju da popune sav reklamni prostor. Od 19 do 23 časa i uspevaju, ostalo je prazno.

2024 © - Vesti online