Nedelja 26.07.2015.
06:30
Vrele gume

Svaki peti vozač slika selfi

youtube.com/BuzzFeedVideo
Sve je više neodgovornih vozača zbog primene tehnologije

"Institute of Advanced Motorists“ u Velikoj Britaniji (nešto poput ministarstva za saobraćaj), napravio je anketu među 500 vozača svih starosnih dobi u vezi sa upotrebom mobilnih telefona tokom vožnje. Jedan od pet vozača je priznao da slika „selfi“ tokom vožnje. To se uglavnom odnosi na vozačku populaciju između 25 i 35 godina starosti. Žene u mnogo manjoj meri to rade od muškaraca. Jedan od osam muškaraca je slikao „selfi“ u automobilu, dok samo jedna od dvadeset žena to radi.

Međutim, to nije sve, jer su mnogi vozači priznali da primenjuju i opasnije aktivnosti, poput video poziva na Skajpu ili Fejstajmu. Sedam odsto vozača se izjasnilo da gleda TV tokom vožnje.

Takvo neodgovorno ponašanje nije vezano samo za Veliku Britaniju. Po američkim podacima, 33 odsto od 2.000 vozača je baratalo elektronskom poštom na telefonu tokom vožnje. Jedan od deset Amerikanaca koristi video komunikaciju a 14 odsto koristi Instagram. U SAD, 3.154 osobe su poginule u saobraćajnim nesrećama prouzorokovanim odvraćanjem pažnje u vožnji 2013. godine, što je doduše smanjenje od 6,7 odsto u odnosu na 2012. Međutim, broj povređenih raste. Odvraćanje pažnje tokom vožnje je prouzrokovalo 424.000 povređenih u 2013.

2024 © - Vesti online