Subota 25.07.2015.
11:37
sputniknews

Amerika priznala nadmoć ruskih oklopnih transportera

Reuters
Američki raketni transporteri ne mogu da pariraju ruskim

Kako je izjavio u sredu komandant puka Džon Mejer, potrebno je u ubrzo modernizovati 81 vojni transporter "strajker“ 30-milimetarskim oružjem koje se nalazi na raspolaganju jedinicama.

Prema njegovim rečima, priključak za jače oružje omogućiće da se "uništavaju vozila ovakvog tipa“ i čisti put za pešadiju protivtenkovskim raketnim kompleksima tipa "dževelin“. Mejer insistira na zameni topova u naredne 2-3 godine.

Ovaj predlog je američka vojska pokrenula još u aprilu. Međutim, komitet senata za vojne poslove još nije razmatrao predlog za modernizaciju i nije predvideo novac u budžetu u ove svrhe. Prema preliminarnim ocenama, modernizacija svakog pojedinačnog "strajkera“ koštaće po 3,8 milion dolara.

Saradnik Centra za međunarodnu bezbednost "Brent Skoukroft“ Džim Hasik ukazuje da je "strajker“ po karakteristikama lošiji od ruskog BMP-3, koji je osnažen ili 100-milimetarskim oružjem ili 30-milimetarskim automatskim mitraljezom. Osim toga, 30-milimetarskim automatskim mitraljezom naoružani su i BTR-80 i BTR-82A.

Čak i oklopna tehnika evropskih saveznika SAD - kao što su Finska, Poljska, Češka i Slovenija - poseduje veću vatrenu moć od "strajkera“, navodi se u članku.

- Malo je nezgodno da jedinstvene jedinice pešadije SAD u Evropi imaju samo mitraljeze i protivtenkovske rakete - rekao je Hasik.

2024 © - Vesti online