Subota 25.07.2015.
08:13
B. Božin - Vesti

Renci proziva Nemačku i EU

Reuters
Italijanska privreda beleži dramatične gubitke zbog sankcija Rusiji: Mateo Renci

Ernesto Ferlengi, predsednik industrijske organizacije Konfidustrija, zadužene za odnose sa Rusijom, u razgovoru za ovaj portal izneo je zabrinjavajuće brojke. Za prva četiri meseca ove godine se u odnosu na isti period prošle pokazuje pad od 11,9 odsto u razmeni između Italije i Rusije, i 29 odsto u italijanskom eksportu u ovu zemlju. Italijanske firme koje već decenijama posluju sa Rusijom, gube dnevno 8 miliona evra, a ukupno do sada deficit iznosi preko dve milijarde evra.

Kod italijanskih privrednika raste nervoza, pa je premijer Mateo Renci bio prinuđen da reaguje tako što je od Evropske unije zatražio da nešto hitno preduzme za zaštitu dužničkih država. On je najavio smanjenje poreza i razlaz sa briselskim kursom štednje. Naročito proteklih nedelja se Renci oštro konfrontirao sa EU i zvaničnim Berlinom, kome je zbog "ponižavanja Grčke", rezignirano poručio - "Dosta je bilo!"

Cipras zabrljao

Italijan Bepe Grilo proziva i grčkog premijera Ciprasa, koga je donedavno hvalio, navodeći da je njegovo opiranje tome da izađe iz evrozone "smrtna presuda" za Grčku. "Njegova zemlja postaje vazal u rukama Nemačke", rekao je on i dodao da Italija treba da se oslobodi te "ludačke košulje evra".

I po pitanju izbeglica se Italija oseća ostavljenom na cedilu, iako se u ovoj godini očekuje manji priliv azilanata. U prošloj godini je u Italiju stiglo 170.000 izbeglica, a u ovoj je do juna bilo isto kao i lane u tom periodu (preko 85.000) , dok su vlasti očekivale talas od više od 200.000 migranata.

Razlog za ovakvu napetost u Italiji je to što su italijanski dugovi, i pored neizmernih napora šefa ECB-a, Italijana Marija Dragija, da učini nešto za sunarodnike, dospeli na sam vrh. Državni dug je krajem marta iznosio 2,176 biliona evra, a dužnička kvota Italije je porasla na 135 odsto.
Renci ne želi da upadne u sličnu zamku kao Grčka i spreman je da uđe u konflikt sa EU, navodi ovaj portal. On je od EU tražio "ruku pomoći, a ne da samo glumi guvernantu sa crvenom olovkom".

Alarm

Ovakav sled događaja je alarm za nemačku vladu i spasioce evra u Briselu, jer pokazuje da je na scenu stupio novi stil političkog konfrontiranja u EU, za koji Unija nije u situaciji da nađe odgovore. Predsednik EU, Donald Task, nedavno je izjavio da je EU u "predrevolucionarnom stanju". I što je najgore, ne postoji alternativa za aktuelni kurs, čime se neprijateljima ne može učiniti bolja usluga.

Povod za novi kurs Rencija je dalje jačanje protestne partije Movimento 5. Druga po snazi partija je socijaldemokratama za petama i stalno dobija na rejtingu. Vođa Bepe Grilo na svom blogu predlaže da Italija visoke dugove upotrebi kao "pretnju" EU, a nemačku politiku naziva "direktnim naslednikom nacionalsocijalizma" i govori o "Adolfu Šojbleu".

2024 © - Vesti online