Subota 25.07.2015.
02:49
D. Mihić - Vesti

Ponestaje vode za 30.000 grla stoke

Tanjug
Žeđ gora od gladi: Uzaludni apeli stočara

- Osim u velikim i od Sjenice po 30 kilometara udaljenim mesnim zajednicama Bare i Karajukića Bunari, dramatično je i u Dolićima, Uglu, Podama, Poljicama, Biocima, Crvskom i mnoštvu drugih sela koja su vodu dobijala iz Pešterskog vodovoda. Apeli za spas njihovih stada stižu i od stočara sa planine Giljeve gde mesec dana nije stigla ni kap vode - kaže Mića Kaličanin, pomoćnik predsednika opštine Sjenica. On podseća da je zatražena pomoć od Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

- Poslali su nam jednu pokretnu i jednu stacionarnu (gumenu) cisternu, što je kap u moru. Da bismo napojili žedna stada, čak 25.000 do 30.000 grla stoke potrebno nam najmanje 10 cisterni. Obratićemo se za pomoć Vojsci Srbije koja nam je ranijih godina pomagala u ovakvim situacijama - kaže Kaličanin.

- Tražio sam da mi pošanju bar jednu cisternu vode jer mojih 100 ovaca i 20 krava i bukvalno skapavaju od žeđi, preti im uginuće, a iz Sjenice javljaju da nemaju cisterni. Ne znam šta čeka država i zašto nam ne pomogne. U okolnim gradovima ima puno slobodnih cisterni za vodu, samo treba neko da naredi i organizuje njihovo slanje na Pešter - kaže Zijadin Turković iz sela Dolići.

2024 © - Vesti online