Subota 25.07.2015.
18:00
D. Dekić - Vesti

"Oluju" pred Evropski parlament

Fonet
Rezolucija verovatno nikad pred parlamentarcima

Evropski parlament je nedavno usvojio rezoluciju povodom dve decenije Srebrenice, a Linta u pismu adresiranom na šefove sedam poslaničkih grupa u EP povodom 20 godina "Oluje", traži osudu hrvatskog kršenja i zloupotreba ljudskih prava.

- EP bi rezolucijom, pozvao Hrvatsku da procesuira sve odgovorne za ratne zločine i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, da prognanima vrati oduzeta prava, ili da novčanu nadoknadu - kazao je Linta.

Niko nas ne pita

Milojko Budimir je neprijatno iznenađen što su srpske vlasti bez konsultacija sa izbegličkim udruženjima odlučile da obeleže godišnjicu Oluje, 5. avgusta kada i Hrvatska slavi svoju državnost.
- Već 19 godina obeležavamo to veliko stradanje 4. avgusta, pa je bar, ako ništa drugo, bilo primereno da su nas pitali za mišljenje, a ne da napamet odlučuju - objašnjava Budimir.

On ističe da bi se rezolucijom od Hrvatske tražilo da prestane da obeležava 5. avgust kao državni praznik, obezbedi pravdu za sve žrtve i dugoročnu podršku preživelima, kao i da ubrza rad na pronalaženju i identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava.

Proterano četvrt miliona ljudi

- Tokom i posle "Oluje" hrvatske snage ubile su više od 2.000 Srba, od čega 1.200 civila, i proterale više od 220.000, dok se oko 900 vode kao nestali, što je najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata. U akciji "Maestral", produžetku "Oluje" hrvatske snage su sa snagama armije BiH ubile 655 i proterale oko 125.000 Srba iz zapadnokrajiških opština koje se nalaze u Federaciji BiH - kazao je Linta, ukazujući na dvostruke standarde hrvatskog pravosuđa.

A. Čukić
Nesuglasice: Pupovac i Linta

- Duboko verujemo da delite naše mišljenje da bi usvajanje rezolucije o "Oluji" bilo veliki korak ka unapređenju mira, pravde, istine i pomirenja dva naroda - ukazao je srpski poslanik, dodajući da Zagreb snosi glavnu odgovornost "genocidna dela", ubistva i progone, jer nije preduzeo konkretne mere i aktivnosti za zaštitu srpskih civila.

Predsednik Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir je skeptičan kada je reč o evropskim parlamentarcima, jer kako ukazuje, dok lički medved spava samo zimi EP, kada su u pitanju Srbi iz Hrvatske, spava i leti i zimi.

Razlika od Srebrenice

Povodom Lintine inicijative EP, Pupovac objašnjava da u EP mnogi znaju za Srebrenicu i njene posledice, ali ne i za "Oluju" i njene posledice.
-Većina nema nikakvu svest o međupovezanosti ove dve žrtve koje su po svoj prilici prinešene na oltar istog mirovnog paketa za završetak rata na hrvatsko-srpskom govornom prostoru. Zato bi najpre trebalo raditi da se to učini poznatim, a to već ne može biti stvar jednog pisma koliko god i ono bilo neophodno - kazao je Pupovac za "Danas"

- Imali su priliku da reaguju na ozbiljne incidente sa ćiriličnim tablama koje su lomljene i uklanjane, ali su to prepustili Hrvatskoj kao njenu unutrašnju stvar. Očekivalo se da će Hrvatska kad postane deo EU lakše rešavati probleme Srba, a ispalo je da sve što su obećavali pre ulaska u tu zajednicu, sada izbegavaju da rade - kazao je Budimir dodajući da je Linta kao poslanik vladajućih naprednjaka trebalo da urgira da se rezolucija o "Oluji" usvoji u Skupštini Srbije koja je usvojila samo Rezoluciju o Srebrenici. Da su, kako kaže, srpski parlamentaraci osudili "Oluju", rezolucija koju predlaže Linta imala bi i veću težinu u EP.

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj, uz ocenu da se položaj Srba u Hrvatskoj u poslednje tri godine pogoršava, kaže da je malo verovatno da će Lintina inicijativa izazvati neku pažnju u EP jer većina evroparlamentaraca nema saznanja o "Oluji".

Dvostruki aršini

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je ocenio da je "Oluja" primer genocida iz udžbenika.
- Postoji genocidna namera, kroz naređenje Franje Tuđmana, da Srbima treba naneti takve udarce da nestanu iz Hrvatske. To se i dogodilo i zato pozovam poslanike EP da usvoje rezoluciju u kojoj će konstatovati da je "Oluja" najveće etničko čišćenje i da pozovu Hrvatsku da tu operaciju više ne slavi - zaključio je Marković.

- Da bi te inicijative bile prihvaćene treba i da dođu od imenom i delom poznatih i priznatih ljudi onima kojima su upućene da bi se pretvorile u unutarparlamentarnu inicijativu, kao i da oni kojima je upućena znaju šta je ta operacija i koje su njene posledice. Bojim se da i u jednom i u drugom slučaju nedostaju potrebna znanja onih kojima se inicijativa upućuje - skeptičan je Pupovac.

On je naveo da je u Hrvatskoj obnovljena netolerancija i nacionalistička atmosfera i antimanjinska, posebno antisrpska kampanja. Posebno je kaže snažna bila antićirilična čije posledice još traju.

2024 © - Vesti online