Petak 24.07.2015.
07:48
B. Božin - Vesti

Grčkoj preti inflacija od 22,5 odsto

Tanjug/AP
Nacionalna banka u Atini: Vremešni Grk koji sigurno pamti i bolje dane

Verovatno će problem biti rešen semantički, pri čemu je dugoročno produžavanje jedna vrsta otpisa dugova, pri čemu se ne razmišlja o njihovom vraćanju, piše "Dojče virtšafts nahrihten".

Merkelova je nedavno od Atine zatražila dužničke pregovore u perspektivi, ali za neki kasniji datum i sa mogućnošću da se razgovara o dužim kreditnim rokovima i smanjenim kamatama. Klasičan otpis dugova ona i dalje kategorički odbija.

Međutim, zahtev za otpis dugova je uslov kod MMF-a za učešće u novim kreditima. Bez njih, EU neće da daje nove kredite Grčkoj. MMF je nedavno procenio da će grčki dugovi porasti na 200 procenata bruto državnog proizvoda.

Blog za privredne i finansijske teme Ziro hedž objavio je analizu Siti banke, prema kojoj dalji razvoj događaja u Grčkoj nije nimalo optimističan: Dugovi će u 2017. godini porasti na 235 procenata, a nezaposlenost bi mogla da dostigne 29 odsto.

U tom slučaju se očekuju i socijalni nemiri, koji bi mogli da se pojačaju ukoliko se kontrola saobraćaja kapitala ne poveća. To će se teško ostvariti, jer banke mogu da se rekapitalizuju najranije u proleće 2016. godine. Do tada će Evropska centralna banka morati da garantuje sa ELA-kreditima za njihovu likvidnost, što će privredi stvoriti dodatne probleme.

Osim toga, Siti očekuje da inflaciona stopa za 2017. godinu dostigne 22,5 odsto, što je rekordna vrednost i što će poništiti sva nastojanja da se Grčka zadrži u evrozoni. Prelazak na vlastitu valutu bi takođe trebalo da se izbegne, jer će to izazvati masovnu inflaciju.

Moraće bez evra

Ovi brojevi ukazuju na to da Grčka ne može da održi evro. Većina ekonomista Blumberga očekuje izlazak Grčke iz evrozone najkasnije do 2016. godine (čak 71 odsto njih). Osim toga, oni su uvereni da 86 milijardi iz trećeg paketa pomoći neće biti dovoljno za spas Grčke. Ostaje otpis dugova, što bi značilo da najmanje 240 milijardi evra iz džepova evropskih poreskih obveznika - propada. Samo Nemačka bi morala da otpiše bar 80 milijardi evra, ali verovatnoća je da će ta suma biti još veća.

2019 © - Vesti online