Petak 24.07.2015.
02:22
O. Ikodinović - Vesti

Rešeno: Pariz vraća Rusiji pare i opremu

Tanjug/AP
Blokada: Mistral u poseti Kini, ali Rusima ga ne daju

- Nova runda konsultacija u vezi sa mistralima održana je početkom ove sedmice u Moskvi, a razmotreni su detalji sporazuma koji je u pripremi, pre svega oni koji se tiču vraćanja Rusiji komunikacionih sistema već postavljenih na ovim nosačima helikoptera - rekao je juče za RIA Novosti izvor iz sfere vojno-tehničke saradnje.

Ranije je isti izvor naveo da je dokument faktički spreman za potpisivanje, određen je i iznos kompenzacije od 1,2 milijarde evra. Samim tim, Rusija će dobiti sav novac koji je platila po ugovoru.

- Reč je, pre svega, o komunikacionim sistemima koji treba da budu vraćeni Rusiji, faktički u istom onom obliku u kom su svojevremeno bili poslati u Francusku - dodao je on.

Ranije je pomoćnik predsednika Ruske Federacije za pitanja vojno-tehničke saradnje, Vladimir Kožin, saopštio da se pregovori o mistralima privode kraju i da će uskoro biti potpisan sporazum o vraćanju novca Rusiji, podseća ruska novinska agencija.

Propao posao

Početkom jula ministar odbrane Francuske Žan Iv le Drijan zvanično je potvrdio da će neispunjavanje ugovora s Rusijom Pariz koštati 1,2 milijarde evra. Ugovor je potpisan u junu 2011. godine, ali nije ispunjen zbog događaja u Ukrajini. Prvi brod trebalo je da bude isporučen Rusiji još u oktobru prošle godine, a drugi ove godine.

2024 © - Vesti online