Četvrtak 23.07.2015.
18:10
blic.rs

Šta je doneo vruć vetar Beograđanima?

Reuters
Vruć vetar rashladio

- Vetar je danas bio zahvalan za Beograđane jer je smanjio efekat pregrejavanja ako su se građani nalazili na ulici. Nezaštićeni prostori, trgovi i velike ulice su delovi na kojima je atmosfera čista i sunčevo zračenje intenzivno. Temperatura je danas dostigla 37 stepeni, a sve se lakše podnelo jer je bila manja relativna vlažnost vazduha a vetar koji je duvao samo je doprineo da se bolje diše. Neprijatnije bi bilo da nije duvao vetar - objašnjava za "Blic" meteorolog Časlav Stanojević.

Prema njegovim rečima, današnji vetar nije bio interesantan jer je to onaj vetar koji pomaže da atmosfera bude prijatnija.

- Što je vazduh suvlji to je bolje za organizam. Subjektivni osećaj suvog vazduha je prouzrokovan jer je jako toplo od asfalta. Kvalitet vazduha u Beogradu tokom ovih tropskih dana bio je izvanredan, čist, a relativna vlažnost vazduha je niska što omogućava brže isparavanje - navodi Stanojević.

- Sve ono što Beograđani treba da urade po ovako paklenim temperaturama jeste da, kako kaže Stanojević - unose dosta tečnosti da ne bi došlo do kolabiranja i da puste vetar da radi svoj posao.

2024 © - Vesti online