Petak 24.07.2015.
08:30
J. L. Petković - Vesti

Bivši oficir Kfor-a: Srbija je moj drugi dom

A. Čukić
Kristijan Kaš, novinar, pisac i bivši oficir Kfor-a

Kakvi su Vaši utisci o Srbiji?
- Iako sam sto odsto Norvežanin i volim svoju zemlju, Srbija mi je kao drugi dom. To osećanje nikada neće nestati.

A Kosovo, radio si tamo?
- Ne vidim da Kosovo može krenuti napred pre nego što tamošnji Albanci shvate da bivši pripadnici OVK nisu heroji. Sanjam o nekoj vrsti konfederacije bivših jugoslovenskih republika i pokrajina. Naravno, to nije realno, ali bi bilo dobro imati konfederaciju Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Kosova. U idealnom slučaju, Hrvatska bi trebalo da budu deo takve konfederacije, ali u sumnjam da će to biti moguće zbog EU.

U kakvom je stanju srpska zajednica na Kosovu?
- Lako je imati oštru retoriku iz Beograda, ali oni ne znaju kako izgleda živeti u jednoj od srpskih enklava. Srbi na Kosovu će morati da pronađu način za koegzistiraju sa vlastima u Prištini, ali naravno, Srbija nikada ne treba da prihvati nezavisnu državu Kosovo.

Bio si hapšen na Kosovu?
- To dosta iritira, ali još gore je ugrožavanje moje privatnosti. Oduzeli su mi kompjuter na 14 dana, kopirali su hard disk. To je upozorenje svima, naročito novinarima sa kim imaju posla.

Odlazite u Norvešku, šta ćete tamo raditi?
- Malo je stvari koje možete da radite kao novinar. Radiću na mojoj kandidaturi za norveški parlament u 2017. Trenutno sam šef informisanja konzervativne stranke Demokrate Norveške. Na nacionalnoj konvenciji u februaru iduće godine nadam se da ću biti kandidat za lidera partije. Ako budem izabran u parlament u Norveškoj, predložiću da menjamo našeg ambasadora u Prištini. Norveško priznanje Kosova nije imalo nikakve drugu svrhu nego da se dodvori SAD.

Oficirsko izvinjenje

U Beogradu ne bih ostao da nije bilo mog najboljeg prijatelja Samuila Petrovskog. U početku sam ostao zbog prijateljstva, ali sam produžio boravak nakon što sam 24. marta 2011. uputio javno izvinjenje srpskom narodu kao bivši oficir NATO za naš neuspeh u zaštiti manjina na Kosovu.

Suze zbog Maslovarića

Otkad sam upoznao porodicu Maslovarić, koja živi u izbegličkom kampu Resnik na periferiji Beograda, suze mi lakše poteku nego inače. To je nešto sa čim moram da živim do kraja života.

2024 © - Vesti online