Četvrtak 23.07.2015.
12:49
Vesti

Čuvar narodnih heroja

Arhiva
Manastir Svetog Stefana

Gradnja je započeta 1928. godine i trajala je pet godina, a zbog nedostatka novca za unutrašnje uređenje, crkva je oslikana tek 1938. godine, zahvaljujući donaciji doktora Nenada Bugarskog.

Manastir Svetog Stefana je izgrađen u srpsko-vizantijskom stilu koji je redak u Vojvodini.

Sastoji se od konaka sa paraklisom, usamljenog zvonika i crkve. Freske je živopisao Vladimir Predojević: u oltaru je freska Sveta Trojica, iznad severne apside je Raspeće, slede Duhovi, Roždestvo Hristovo, kao i Silazak Hrista u ad. Ikonostas je drven, a oslikao ge je ruski slikar Boris Seljanko.

Carske dveri čuvaju Jovan Krstitelj krilati, Bogorodica, Blagovesti, Hristos, arhiđakon i prvomučenik Sveti Stefan, dok je iznad carskih dveri oslikana Tajna večera. Na ikonama je pozadina u zlatu.

U prostoru oko zadužbine Stevana Konjovića nalazi se partizansko i crvenoarmejsko groblje gde su sahranjeni poginuli učesnici čuvene Batinske bitke, u kojoj su pored jugoslovenskih partizana i Sovjeta učestvovali i bugarski vojnici.

Najveća bitka

Bitka kod Batine je najveća u toku celog Drugog svetskog rata na tlu Jugoslavije. Vodili su je novembra 1944. jedinice NOVJ i Crvene armije protiv Vermahta. Cilj oslobodilaca je bio konačno oslobađanje Baranje, i omogućavanje sovjetski tenkovi pređu na desnu stranu Dunava radi lakšeg zauzimanja Mađarske. Nemci su se trudili da omoguće povlačenje preko Hrvatske i Slovenije u Austriju. Batinska bitka je bila veliki poraz nacista, i na njenom mestu je podignut memorijalni kompleks.




 

2024 © - Vesti online