Četvrtak 23.07.2015.
12:40
Srna

Rusija odbila da pomogne Grčkoj, pa Cipras morao da prihvati ultimatum?

Reuters
Da li je Rusija izneverila Grčku: Aleksis Cipras i Vladimir Putin

Ukoliko je ovo istina, ocenjuju autori, Grčka se, kako su i pretpostavljali mnogi stručnjaci, obratila Rusiji za finansijsku pomoć, a verovatno i Kini, u nastojanju da napusti "polje gravitacije" evrozone.

"Grikreporeter" navodi da je od početka godine premijer Aleksis Cipras imao u planu vraćanje drahmi, o čemu su bili informisani ključni ljudi u njegovoj vladi, uključujući sada već bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa.

Osim toga, svojim posetama Rusiji Cipras je htio da izvrši pritisak na Nemačku i da je uveri da otpiše dio grčkog duga.

Moskva je odugovlačila do poslednjeg trenutka i odgovor je stigao u vreme kulminacije grčke drame - u noći posle održanog referenduma. Navodno, odgovor je bio negativan.

- Sve što je preostalo u tom trenutku Ciprasu jeste da se "preda" nemačkoj kancelarki Angeli Merkel - navodi lokalno izdanje "Grikreportera".

Međutim, komentarišući navode grčkih medija, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov tvrdi da Grčka nije tražila finansijsku pomoć od Rusije.

- Više puta smo, na različitim nivoima, rekli da se grčka strana i njeno rukovodstvo nisu obraćali Rusiji za pomoć - navodi Peskov.

2024 © - Vesti online