Četvrtak 23.07.2015.
10:49 >> 15:12h
Tanjug

Posečen hrast star više od šest vekova, najavljena sadnja mladica

Z.Marjanović
Savinac ostao bez starog hrasta

Predsednik mesne zajednice Miliša Nikolić rekao je da je to učinjeno na "nedostojanstven način" i ocenio da je hrast trebalo poseći tokom dana, uz prisustvo sveštenika.

- To drvo je svetinja, stara više od 600 godina, i nije u redu da se seče pod okriljem noći - rekao je Nikolić. On je napomenuo da je svestan činjenice da bi se hrast za par godina osušio i dodao da meštani Savinca neće prilaziti tom mestu i organizovati proteste.

Hrast se nalazi na deonici autoputa od Ljiga do Preljine.

Sadnja mladica, konzerviranje starog hrasta

Na inicijativu Ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture u selu Savinac sledeće sedmice počeće sadnja mladica hrasta, a truplo hrasta, starog više od šest vekova, biće konzervirano i sačuvano, izjavio je Nikola Milivojević, savetnik potpredsednice vlade Zorane Mihajlović.

Milivojević je dodao da će sledeće sedmice početi i radovi na uređenju porte crkve i izgradnja parka u kojem će biti zasađene hrastove mladice.

- Hrast će biti pretvoren u spomenik na način na koji će to odrediti stručne institucije. Pre svega će tu crkva da se pita, a onda i lokalna zajednica. U dogovoru sa svima ćemo doći do konačnog izgleda odnosno uređenja porte crkve - rekao je Milivojević za Tanjug.

Nacrt projekta već postoji, a u njegovom izradi pomogli su Institut CIP i JP Srbijašume, naglasio je on.

2024 © - Vesti online