Četvrtak 23.07.2015.
09:06
Tanjug

Grčka se predaje, Siriza se polako rasipa

Reuters
Zakon usvojen, podele u vladajućoj Sirizi sve evidentnije

Za nacrt zakona glasalo je 230 od ukupno 298 poslanika grčkog parlamenta, a od 63 koji su bili protiv, 31 ih je bilo iz redova Sirize, dok je pet poslanika bilo uzdržano, javila je grčka agencija ANA.

I Varufakis rekao “da”

I bivši ministar Varufakis, koji je prošle nedelje glasao protiv mera štednje koje su uključile značajno povećanje poreza na prodaju i stupile na snagu u ponedeljak, jutros je glasao za nove reforme, navodi AP.

Promene u pravnom i bankarskom sektoru izglasane su nakon maratonske rasprave koja je trajala do zore, navodi AFP.

Nove reforme se odnose na sistem građanskog pravosuđa, šemu zaštite bankarskih depozita i mere za poboljšanje likvidnosti grčkih banaka, a međunarodni poverioci Atine su ih postavili kao uslov da bi se otpočeli pregovori o trećem paketu pomoći Grčkoj vrednom oko 85 milijardi evra.

Iako će novi zakon doneti olakšanje premijeru Aleksisu Ciprasu, on mu je doneo i značajnu pobunu među poslanicima njegove levičarske partije, po drugi put za nedelju dana.

Glasanje se smatralo ključnim testom za Ciprasovu vlast nakon što je bio primoran da rekonstruiše kabinet pošto se skoro petina njegovih poslanika pobunila u odvojenom glasanju za prvi set teških ekonomskih reformi koje zahtevaju kreditori Atine.

Portparol vlade Olga Gerovasili je priznala da se vlada suočava sa "političkim problemom" i navela da će biti primenjene "planirane procedure" kako bi se on rešio.

- Podela među predstavnicima parlamentarne većine je očita - rekla je ona novinarima posle glasanja.

Iako se Cipras lično visoko kotira u anketama što se popularnosti tiče, analitičari veruju da će duboke podele unutar Sirize, verovatno, primorati vladu da sazove prevremene izbore.

Protest

Tokom rasprave u parlamentu, oko 9.000 ljudi okupilo se na demonstracijama u dva navrata ispred skupštine. Skupove su organizovali Komunistička partija i sindikat javnih službenika.

Paket mukotrpnih reformi izazvao u sredu žustru petočasovnu debatu u kojoj su se poslanici sukobili oko brojnih pitanja, od marksizma do podmornica, a predsednica parlamenta je uporedila sporazum sa poveriocima sa "prevratom".

U vatrenom govoru pred poslanicima, Cipras je istakao da zemlja mora da se suoči sa "novim okolnostima" te da je sporazum rezultat "teškog kompromisa" sa kreditorima Grčke - EU, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, kao i da je neophodan kako Grčka ne bi izašla iz evrozone.

Ubrzo nakon glasanja u parlamentu bi, kako se očekuje, trebalo da počnu i pregovori sa kreditorima.Grčka vlada je, nakon što je u utorak dostavila parlamentu predlog zakona o drugom setu reformi, saopštila da do 20. avgusta želi da finalizuje sporazum sa međunarodnim kreditorima o dobijanju trećeg paketa pomoći.

2020 © - Vesti online