Četvrtak 23.07.2015.
08:27
Tanjug

Nezavisne: "Bošnjaci" objavili plan napada na Srpsku

Facebook/Bošnjaci
Mapa uništenja RS koji je grupa "Bošnjaci" objavila na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici

Kako se navodi, ukoliko bi predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pokušao referendumom nasilno da otcepi RS, karta predstavlja uputstvo kako bi se mogla vojnim snagama potpuno "ugasiti za sva vremena i BiH vratiti stari ustav".

- Potrebno je nekoliko hrabrih momaka koji bi se uputili prema reci Drini i minirali te detonirali ono što su minirali, tj. rušenje svih mostova prema Republici Srbiji, dalje presecanje "koridora" kod Brčkog te odvajanje "referendumaša" na dva dela, čuvati koridor kao što su ga oni držali tokom rata - stoji u tekstu.

U planovima ovih vojnih akcija stoji i kako iz Goražda treba dejstvovati na tromeđu BiH, Crne Gore i Srbije, te time odvojiti istočnu Hercegovinu od istočne Bosne, nakon čega bi Krajišnici i formacije iz Donjovrbaske regije "udarili" na Mrkonjić Grad te, kako kažu, time skratili sam front za nekoliko kilometara granice. Pomenute koridore i kote držali bi, kako se navodi, dok zvanična Banjaluka ne pristane na zahteve "federalaca".

Pretnje ozbiljno shvatiti

Stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić upozorava da takve stvari definitivno ne bi trebalo da promaknu onima koji se bave pitanjima bezbednosti u BiH, jer predstavljaju pretnju i opasnost. On, međutim, kaže da je vrlo lako moguće da ovako nešto prođe nekažnjeno i neistraženo.

Ćeranić upozorava i da je čovek koji je priveden zbog napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića tom prilikom na sebi nosio majicu na kojoj je pisalo "OG jug".

- OG može značiti jedino i isključivo operativna grupa, a ako ima operativna grupa jug, onda ima i sever, istok i zapad, što je samo još jedna potvrda takvih formacija u BiH. Njega, nažalost, niko nije pitao prilikom saslušanja o čemu se tu radi - rekao je Ćeranić.

Ekspert za terorizam Dževad Galijašević smatra da ovakve stvari i te kako treba shvatiti ozbiljno i da ovo nije nikakva šala.

- Pomenute lokacije su zaista od velike važnosti, radi se o takozvanim crvenim tačkama ili uskim grlima čije bi osvajanje i kontrolisanje paralisalo RS - upozorio je.

On tvrdi da ovakvi planovi postoje još od završetka rata.

Prema njegovom mišljenju, ovo je samo još jedan dokaz da Sarajevo nikada nije prihvatilo Dejton i odustalo od ukidanja RS i dejtonskog sporazuma te unitarizacije države.

Važno šta misle donosioci odluka

Sakib Softić, profesor na Univerzitetu u Sarajevu, međuitm, kaže da u svakom narodu postoje grupe ekstremista kojima mir ne odgovara i koji tek u ratu ostvaruju svoje planove.

- Ja se ne bih previše osvrtao na to šta te radikalne ekstremne grupe misle. Puno je važnije šta misle donosioci političkih odluka i ogromna većina stanovnika BiH, to jeste da li im je do sukobljavanja u situaciji kada smo dovedeni do granice nestanka, kako demografski, tako i ekonomski - naveo je i dodao da bi bilo normalno da u državi u kojoj postoji red i zakon takve osobe budu uhapšene i da se protiv njih pokrene krivični postupak.

2024 © - Vesti online