Sreda 22.07.2015.
20:36
Tanjug

Zagreb u šoku zbog odluke Arbitražnog suda o Piranu: Slovencima 2/3 zaliva!

Tanjug
Piran: Dve trećine dobili Slovenci

Premijer Zoran Milanović je poručio da će Hrvatska proveriti medijske informacije o dogovaranju sudija u Arbitražnom veću koje odlučuje o hrvatsko-slovenačkom graničnom sporu s predstavnicom slovenačke vlade.

Slučaj je ocenio zabrinjavajućim.

- Proverićemo to onim metodama koje nam stoje na raspolaganju i zaštititi državne interese... Moguće je da je reč o nekakvoj grešci, ali ako nije, znaćemo da zaštitimo svoje nacionalne interese - rekao je Milanović novinarima na Međunarodnom aerodromu u Zagrebu.

Istovremeno, opoziciona Hrvatska demokratska zajednica izrazila je zabrinutost povodom ovog slučaja i ocenila da bi predsednica Hrvatske, vlada i Sabor trebalo da hitno rasprave ovo pitanje ako se informacije pokažu verodostojnim.

"HDZ je izuzetno zabrinut medijskim napisima da je član Arbitražnog suda za granični spor Republike Hrvatske i Republike Slovenije Jernej Sekolec u nekoliko navrata dogovarao strategiju lobiranja u vezi merituma spora sa zastupnicom Slovenije, zaposlenom u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova", saopšteno je iz te stranke.

HDZ smatra da bi osim obaveštavanja Suda i Evropske komisije o novonastalim okolnostima, što je najavila i ministarka Vesna Pusić, predsednica Hrvatske, vlada i Sabor trebalo hitno da rasprave to, kako se navodi, izuzetno važno spoljnopolitičke pitanje.

A ako se ispostavi da su medijski napisi tačni, treba razmotriti mogući prestanak ili suspenziju primene ugovora, poručili zu iz HDZ-a.

Istragu celog slučaja najavila je ranije danas na hitnoj vanrednoj konferenciji za novinare prva potpredsednica vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

2024 © - Vesti online