Četvrtak 23.07.2015.
02:22
Lj. I. - Vesti

Pod lupom i srpske banke

Reuters
Pod lupom Evropske centralne banke

U ove tri zemlje grčke banke zahvataju veliki deo tržišta, te ECB prati da li postoji neuobičajeno veliki odliv kapitala.

Naravno, rad svih banaka u Srbiji, pa i grčkih, pod budnim je okom Narodne banke Srbije koja je u direktnoj vezi sa ECB koja ima mandat da sarađuje sa zemljama kandidatima za članstvo u EU.

Nezvanični izvor iz ECB rekao je za "Fajnenšel tajms" da su u Frankfurtu spremili posebne "aranžmane" za Bugarsku i Rumuniju, koje su članice Evropske unije, a gde je učešće grčkih banaka takođe visoko. U Bugarskoj je veće od 25 odsto, dok je u Rumuniji oko 14 procenata, dok u Srbiji grčke banke zahvataju oko 16 odsto tržišta.

U Srbiji posluju četiri banke koje su u većinskom grčkom vlasništvu, i to Alfa, Evrobank EFG, Pireus i Vojvođanska banka koju je kupila Nacionalna banka Grčke. Banke u Srbiji u većinskom grčkom vlasništvu nastaviće redovno da posluju sa svojim klijentima, uveravaju iz NBS-a. One su likvidne i solventne, strogo regulisane, najčešće rigoroznije nego na matičnim tržištima.

2024 © - Vesti online