Sreda 22.07.2015.
09:09
Srna

Srbija kupuje helikoptere od Rusije i NATO?

Tanjug
Srpsko vojno vazduhoplovtvo vapi za novim letelicama, nabavka helikotera prioritet

Naime, prema pisanju lista "Blic", Ministarstvu odbrane Srbije stigle su ukupno četiri ponude za kupovinu novih transportnih helikoptera za Vojsku Srbije, a finansijski najpovoljniju dala je ruska "Avia liga", za helikoptere "Mi-171E" i "Mi-17V-5" po ceni od 13,82, odnosno 13,72 miliona dolara po komadu.

Velike su šanse da do kraja godine srpsko Ratno vazduhoplovsvo i protivvazdušna odbrana (RV i PVO) dobije dve, a do juna 2016. godine još dve letelice.

Ponude su, osim "Avia lige", dali i državna "Rosoboroneksport", francusko-nemački "Erbas helikopters" i italijansko-britanska kompanija "Agusta vestlend".

Upravo po jedna od letelica ova dva tipa mogle bi do kraja godine da uđu u sastav srpskog RV i PVO s obzirom na to da je, prema rečima obaveštenih izvora iz Vlade Srbije, rešeno i pitanje novca za kupovinu.

Osim toga, Srbija bi do juna iduće godine mogla da kupi i po jednu "super pumu" i "kuguar" iz "Erbasovih" pogona, za šta je potrebno obezbediti oko 35 miliona dolara.

To bi bio prvi put u poslednje vreme da Srbija neki od složenijih borbenih sistema nabavlja u zemljama NATO.

Vojsci Srbije je već duže na vrhu prioriteta nabavka helikoptera, posle tragedije koja se dogodila 13. marta, u kojoj je poginulo sedam osoba u helikopterskoj nesreći.Tada se srušio helikopter "Mi-17", najopremljeniji koji je Vojska Srbije imala.

2024 © - Vesti online