Sreda 22.07.2015.
08:39
Srna

Crna Gora proterala četvoricu vehabija

Srna
Čitav region strahuje od islamskih ekstremista i eventualnih terorističkih napada

Policija je pojačala kontrole, radeći preventivno na sprečavanju terorističkih napada i regrutovanja crnogorskih državljana na strana ratišta, a u nedelju, 19. jula, u mestu Smokovac kontrolisano je vozilo novosadskih registarskih oznaka.

U automobilu su bila dvojica vehabija iz Novog Pazara, piše list "Dan" i dodaje da su nakon pretresa vozila oni privedeni u podgorički Centar bezbednosti, pošto je utvrđeno da nisu imali lična dokumenta, kao ni prijavljen boravak u Crnoj Gori.

U stanici policije zadržani su 48 časova, nakon čega su proterani iz Crne Gore pošto policija nije imala više osnova za njihovo zadržavanje.

"Dan" prenosi da se ista situacija dogodila i nekoliko dana ranije sa vehabijama iz BiH. Pošto ni oni nisu imali prijavljen boravak, iako nisu posedovali oružje, nakon provera u policiji naređeno im je da napuste Crnu Goru.

Identitet proteranih vehabija nije saopšten, ali je podgoričkom dnevniku potvrđeno iz MUP-a da su nad njima sprovedene bezbednosne provere, posle čega su napustili Crnu Goru.

Odbor za bezbednost i odbranu crnogorske Skupštine krajem prošle godine je raspravljao o problemu vehabija, a posebno o njihovom regrugovanju za borbe u Siriji. Prema podacima tajne policije, u Crnoj Gori se nalazi najmanje 100 do 120 vehabija.

Agencija za nacionalnu bezbednost ima podatke da vehabije primaju znatna finansijska sredstva preko islamskih humanitarnih organizacija, a kao glavni centar vehabija u Crnoj Gori označen je Plav.

2019 © - Vesti online