Utorak 21.07.2015.
19:45
Tanjug

Evo zašto ne možemo da pobegnemo komarcima

Reuters
Možete ih izbeći samo ako prestanete dišete

Svakog leta nas dočekaju spremni i žedni naše krvi. Sve počne nesnosnim zujanjem, posle kog sledi ujed, a završi se nepodnošljivim svrabom.

Ovi leteći vampiri imaju dar da nas izluđuju, neretko nas dovodeći do potpune histerije.   

Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu i Kalifornijskog tehnološkog instituta (Calteć) zadali su sebi zadatak da otkriju kako komarac pronađe svoju žrtvu.

A ako je suditi po rezultatima njihove studije, objavljene u časopisu Current Biology, još uvek smo daleko od toga da sprečimo ovaj krvoločni scenario koji se ponavlja svakog leta.

Podsećanja radi: ujedaju samo ženke komaraca, kako bi mogle da razviju svoja jaja, dok su mužjaci potpuno bezopasni.

Da bi pronašli svoju žrtvu, komarac koristi tri čula: mirisa, vida i detektor toplote.

Da bi došli do ovog zaključka, naučnici su posmatrali su kretanje komaraca u tunelu. Ustanovili su da ove insekte najpre privlači ugljen dioksid (CO2) koji se oslobađa sa dahom životinja i ljudi.

Komarac može da detektuje CO2 na 50 metara daljine. Kada se približi na oko 17 metara od svoje žrtve, tada čulo vida preuzima glavnu ulogu, a kada se nađe na samo metar od nje, komarac koristi svoj detektor toplote kako bi identifikovao najbolju "lokaciju" za sisanje krvi.     

- Sva čula komarca sadejstvuju u pronalaženju žrtve - objasnio je za BBC Floris van Brojgel, vođa istraživanja.

Nalazi do kojih su došli, smatraju naučnici, objašnjavaju slabu efikasnost postojećih uređaja i proizvoda protiv komaraca.

Da bismo im zaista pobegli, trebalo bi da prestanemo da dišemo, a to je nemoguće, navode oni, ali dodaju da bi njihova studija mogla da pomogne u iznalaženju boljih repelenata.

2024 © - Vesti online