Sreda 22.07.2015.
03:22
B. Simonović - Vesti

Amfilohije: Vlast ide Hitlerovim stopama

A. Čukić
Opasna beseda: Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

On smatra da se težnja za učlanjenje u ovaj najjači vojni savez ne može pravdati navodnim bezbednosnim razlozima jer je to, kako je rekao, "bezbednost u mišolovci":

- Danas se NATO proglašava, posebno ovde kod nas u Crnoj Gori, kao jedino spasenje za državu. To je onaj NATO koji je nastavio delo onih što su nas bombardovali 1916, 1941, 1943, 1944, 1995 i 1999. godine, a po plodovima se drvo poznaje. Ovi ovde naši glavari kažu da bez NATO-a nema budućnosti. To je bezbednost u mišolovci koja pretvara Crnu Goru u šraf militantnog sistema svetskog poretka - smatra mitropolit Amfilohije.

On tvrdi da se na takvoj politici ne može graditi smisao života jer to poriče smisao ljudskog postojanja, što je, po njegovom mišljenju, i najveća tragedija koja se danas događa, posebno u Crnoj Gori.

Tragedija dece

Mitropolit Amfilohije se posebno osvrnuo na tragičnu sudbinu dece i mladih naraštaja koju zakonito prouzrokuje ovakva politika vlasti. Pri tom je kao naročito tragično naglasio to što je omogućeno deci da se drogiraju, da se u školi uče prostituciji:
- Sad ih uče nastranostima koje su odjednom postale normalna stvar. Za prosvetu Crne Gore nemoral je nešto normalno. To, međutim, može da ide i da prolazi, ali ne može ime Hristovo, ime Boga ljubavi, jer je temelj ljudskog smisla u večnoj božanskoj ljubavi - rekao je mitropolit Amfilohije.
 

Pomračilište, a ne prosveta

Osvrćući se na crnogorski školski sistem i rad Ministarstva prosvete, mitropolit Amfilohije je ocenio da tu stoji kamen spoticanja društva u celini:
- Ako sve to što radimo i učimo danas jeste, a sutra nije, onda je to besmisleno. Onda ta prosveta nije prosveta nego pomračilište. Eto, to je u Crnoj Gori Ministarstvo prosvete danas - smatra vladika crnogorsko-primorski.


 

2024 © - Vesti online