Utorak 21.07.2015.
13:58
Srna

Alžir prvi kupio ruski S-400!?

Reuters
Da li su Rusi zaista izvezli poslednju reč svoje vojne tehnologije na sever Afrike?

Kao potvrda navodi se fotografija vozila BAZ-64022 sa ceradom, ispod koje se nalaze lansirni priključci. Tvrdi se da je fotografija snimljena još u proleće 2015. godine, tokom testiranja oružja.

Količina isporuke, prema tvrdnjama autora, iznosi tri do četiri puka (6-8 divizija sa 8 lansirnih priključaka u svakom).

Kako navodi ruski vojni blog "BMPD", od 2003. godine u sastav vojnih snaga Alžira ušla su tri puka modernizovanog protivvazdušnog ruskog raketnog sistema S-300 PMU-2. Oni pokrivaju praktično čitav sever Alžira, granicu sa Marokom i obalu.

Prema mišljenju autora bloga, isporuka S-400 neće samo ojačati PVO, već će dati dodatne mogućnosti za lociranje ciljeva na velikoj udaljenosti.

U slučaju da isporuka bude potvrđena, Alžir će postati prvi inostrani kupac sistema S-400, iako je poslednjih nekoliko godina bilo govora da će Kina postati prvi uvoznik ovog sistema.

U ovom trenutku, sistem S-400 nalazi se u sastavu Ratnog vazduhoplovstva Rusije. Radi se o najnaprednijem protivvazdušnom sistemu koji obara sve leteće objekte od aviona do balističkih i krstarećih projektila.

Ništa ne može da se sakrije...

Sistem, istovremeno, preuzima do 36 ciljeva, a domet pogodaka je do 400 kilometara na visini do 30 kilometara. Pri tome, koristi rakete tipa S-300PMU zemlja-vazduh. Ceo sistem je na mobilnim vojnim vozilima, a može da se postavi i borbeno aktivira za svega pet minuta.

Na isto vozilo montiran je radar 92N6E zajedno sa baterijom projektila. Radar detektuje sve leteće objekte u dometu od 600 kilometara i u stanju je da prati ukupno do 300 objekata istovremeno.

2024 © - Vesti online