Utorak 21.07.2015.
12:12
Tanjug

Karamarko o bojkotu parade: Zbog pritiska Srbije, zakazala hrvatska diplomatija

en.wikipedia.org
Možda bi neko da mu objasni ko je na koga izvršio agresiju u Hrvatskoj: Tomislav Karamarko

- Vladajući su insistirali na vojnoj paradi u Zagrebu i to bi bilo dobro da je motiv bila opšta dobrobit, ali im je motiv bio da neutrališu Knin, taj spoj naroda, branitelja, Franje Tuđmana i oduševljenja - rekao je Karamarko na partijskom skupu u Opatiji, prenela je agencija Hina.

- Nisu za paradu uspeli da dobiju nikoga od saveznika, otkazali su pod pritiskom Srbije, očito je da diplomatija nije bila sposobna da pripremi te aktivnosti - rekao je lider najveće opozicione stranke u Hrvatskoj.

Karamarko smatra da je "Haški sud demontirao priču o zločinačkom poduhvatu, jasno je da je na Hrvatsku izvršena agresija koordinisana iz Srbije i sa Srbijom, u cilju stvaranja velike Srbije".

- Veselimo se 5. avgustu jer je tada oslobođena Hrvatska, slomljena je kičma ideje o velikoj Srbiji i to je trebalo da se objasni našim saveznicima - poručio je Karamarko.

Hrvatska želi najbolje odnose sa Srbijom, ali ona, kako je rekao šef HDZ-a, mora da se suoči sa činjenicama iz istorije i da bude svesna da odnosi sa susedima ne mogu da se vode na bazi mitova.

Prema njegovim rečima, 5. avgust je "tužan dan, ali za sve one koji su sanjali veliku Srbiju".

- Pozivamo Vladu da bude sa nama u Kninu, a oni neka obave svoj posao i objasne saveznicima zašto slavimo taj dan, kao i onima u Srbiji - naveo je Karamarko.

Provokativna izjava Karamarka

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta ocenio je ovu izjavu Karamarka krajnje provokativnom.

U saopštenju Koalicije udruženja izbeglica navedeno je da je istina da je režim Franje Tuđmana u cilju stvaranja etnički čiste Hrvatske države izvršio agresiju na Jugoslaviju i na srpski narod u Hrvatskoj izbacujući ga nasilno iz Ustava i proterujući ga iz njegovih kuća i stanova.

Linta je podsetio da je bivši generalni sekretar UN Butros Butros Gali u svom izveštaju Savetu Bezbednosti u maju 1993. godine izjavio da je Hrvatska sa područja pod svojom kontrolom to jest izvan granica tadašnje Republike Srpske Krajine proterala 251.000 Srba.

Od sredine 1993. do 1995, zaključno s Olujom, Hrvatska je proterala još najmanje 250.000 Srba što iznosi preko pola miliona proteranih Srba.

Linta je odbacio kao "ciničnu i bezobraznu izjavu" Tomislava Karamarka da želi najbolje odnose sa Srbijom pod uslovom da se ista suoči sa činjenicama iz istorije i odbaci mitove.

- Nažalost, izjave Tomisava Karamarka pokazuju da hrvatsko društvo nije spremno da osudi Tuđmanov zločinački projekat stvaranja etnički čiste hrvatske države, koji je realizovan kroz masovno proterivanje i ubistva Srba po hrvatskim gradovima, tokom i posle hrvatskih vojnih akcija - naveo je Linta.

2024 © - Vesti online