Utorak 21.07.2015.
10:46
Tanjug

Buknuli požari u Dalmaciji, evakuisana domaćinstva

Tanjug
Na terenu je veliki broj vatrogasaca koji pokušavaju da lokalizuju požar

Vatrena linija je duža od dva kilometra, a na terenu su sve raspoložive vatrogasne ekipe. Vatra se gasi i kanaderima, ali požar još nije stavljen pod kontrolu, rekao je za Index.hr komandant DVD Orebića Nikša Nogalo.

On je, međutim, kazao da je dobra vest da niko od meštana nije povređen.

Pomoćnik glavnog vatrogasnog komandanta za priobalje Tomislav Vuko, koji je stigao na požarište, kaže da je izgorelo nekoliko napuštenih poljoprivrednih objekata, a zasad se čini da je najveću štetu pretrpela vinarija Grgić.

On je rekao rekao je da je na mesto požara stiglo više desetina vatrogasaca iz Zadra i Šibenika i da se radi punim kapacitetom.

- Očekujemo da bi požar trebalo da stavimo pod kontrolu do popodneva - kaže Vuko.

Gašenje vatrene stihije otežava vetar koji stalno menja smer. Zbog požara saobraćaj je zatvoren na državnom putu Janjina-Pijavičino (DC414) na Pelješcu, pa se vozači preusmeravaju na obilazne puteve.

Gori gusta borova šuma u dužini od dva kilometra, a uprkos naporima vatrogasaca, vatra se oko tri sata ujutro približila kućama u Trsteniku, koji je gotovo u potpunosti morao biti evakuisan, preneo je hrvatski portal Index.hr.

Vatrena linija proteže se u dužini od preko dva kilometra, a na terenu su sve raspoložive vatrogasne snage.

Teška je situacija i na području Smokvice na Korčuli gde je požar planuo tokom vikenda, a nakon što je lokalizovan na severoistočnoj strani, juče je ponovo izmakao kontroli vatrogasaca.

Najkritičnije je na području mesta Brna gde je vatra dosad progutala više od 500 hektara guste borove šume.

Borova šuma je u ponedeljak poslepodne gorela i u Širokima nedaleko od Primoštena, no nakon dva i po sata borbe, upravo kada je stigla nadomak kuća, vatrogasci su uspeli da je stave pod kontrolu.

Pored vatrogasaca i na gašenju ovog požara morali su da intervenišu i kanaderi.

Požari i u Hercegovini

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u protekla 24 sata zabeleženo je 18 požara - na četiri područja Mostara, osam na području Čapljine i šest na području Čitluka, saopšteno je iz Operativnog centra civilne zaštite HNK.

Ljubuškim vatrogascima juče je upućena ispomoć iz Čapljine jer je požar u Studencima zapretio kućama, prenela je Fena.

Požar do jutros u Ljubuškom nije bio ugašen, ali je pod nadzorom, dok su ostali požari ugašeni.

U požarima je većinom gorela trava, nisko rastinje i otpad, navedeno je u saopštenju.

Na području Bileće u ponedeljak uveče je izbio novi požar, koji je brzo lokalizovan zahvaljujući Helikopterskom servisu Republike Srpske, koji je prethodno izviđao teren i dojavio da se vatra aktivirala u rejonu Novakinja kod Krstača, javljaju banjalučki mediji.

Na području Bileće, gde su požari najveći, situacija na tri lokaliteta je delimično pod kontrolom, prenela je RTRS.

2024 © - Vesti online