Utorak 21.07.2015.
09:07
Tanjug

Keri: SAD će biti dobar komšija Kubi

Reuters
Novi početak u odnosima Kube i Amerike: Bruno Rodriges i Džon Keri

Keri je na konferenciji za novinare sa kubanskim kolegom Brunom Rodrigesom, održanom tek nekoliko sati pošto su diplomatski odnosi između SAD i Kube ponovo uspostavljeni posle prekida dugog pet decenija, rekao da Vašington "pozdravlja ovaj novi početak u odnosima sa kubanskim narodom i vladom, prenela je agencija AFP.

Nakon što je to izgovorio na španskom, Keri je ponovo prešao na engleski i dodao da "ovaj značajni korak napred ipak ne znači i kraj mnogih razmimoilaženja koja i dalje razdvajaju naše vlade".

- Napredak, međutim, odražava stvarnost da je "hladni rat" davno okončan i da interesima obe zemlje bolje služi saradnja od otuđenja - istakao je Keri na konferenciji za štampu u Stejt departmentu.

Razmimoilaženja između vlada Kube i SAD su se pokazale i na tom događaju, kad je Rodriges izjavio da će istorijsko obnavljanje američko-kubanskih odnosa imati smisla samo ako SAD ukinu sveobuhvatni trgovinski embargo i vrate Kubi američku pomorsku bazu u Gvantanamu na istoku Kube.

- Da bismo nastavili sa normalizacijom odnosa, neophodni su kompletno ukidanje blokade, povratak nezakonito okupirane teritorije Gvantanama, kao i potpuno poštovanje kubanskog suvereniteta i kompenzacija našem narodu za ljudsku i ekonomsku štetu - rekao je Rodriges.

Keri je odgovorio da administracija predsednika Baraka Obame želi da ukine ekonomski embargo uveden Kubi 1962. godine i izrazio nadu da će do toga doći brzo.

Američki diplomata, koji se sa Rodrigesom sastao u petak u novoj ambasadi Kube u Vašingtonu, iznad koje je podignuta kubanska zastava po prvi put za 54 godine, rekao je da "trenutno ne planiramo da menjamo postojeći ugovor o korišćenju" zaliva Gvantanamo, gde se nalazi i američki vojni zatvor.

- Mi, međutim, shvatamo da Kuba gaji snažne osećaje prema Gvantanamu - istakao je Keri, dodajući da će 14. avgusta posetiti Havanu. On će biti prvi američki državni sekretar u poseti Kubi još od 1945. godine.

2024 © - Vesti online