Utorak 21.07.2015.
12:00
O. Đ - Vesti - Foto: Vesti

Ovde se uči i slavna srpska istorija

Vesti
Čas na moru: Donator francuska Solidarnost za Kosovo

Taj tako lepi, a sada i realizovani poklon, svojom dobrotom omogućili su donatori iz francuskog humanitarnog Udruženja Solidarnost Kosovo.

"Čas na moru", kako je nazvana ova akcija, obuhvata sve što čini veselje i ostaje u dubokom sećanju. Istina, naporno je autobusom putovati od Kosova, preko Makedonije i Grčke i ostrva Krfa, ali kad su mlađani putnici ugledali plavetnilo mora, smeštaj u hotelu, dobili šeširiće i - okupali se prvi put na moru, kraja radosti nije bilo.

"Kad sam u Gračanici ušao u autobus, prvi put sam napustio rodno selo. Ovo je raj! Osećam se slobodno i opušteno", kaže Aleksandar, jedan od volontera Udruženja Solidarnost Kosovo.

Ovo, četvrto po redu letovanje (tri prethodna su bila u Crnoj Gori) organizovano je u cilju humane ideje da i mališani sa Kosmeta dožive i osete lepote detinjstva poput vršnjaka iz Evrope.

Takmičenja

Tokom letovanje na Krfu decu sa Kosova očekuju brojna iznenađenja. Tu su raznovrsne igre, zabave i nadmetanja, obilasci spomenika kulture, crkvi, a svojim talentom i veštinom izdvojiće se i mali umetnici i sportisti. Sve uz osećaj kolektivnog duha, uz poruku da smo zajedno jači, ističe Gujon, direktor Udruženja Solidarnost Kosovo.

- Na ovom mestu uči se i istorija. Saznaće mali Kosovci podatke o dolasku srpskih Solunaca na Krf. Letovanje na Krfu je ujedno i prilika za malo "hodočašće" - boravak na mestu gde su napisane neke od najtužnijih, ali i najveličanstvenijih stranica srpske istorije. Uvek bi trebalo naći vremena za posetu Srpskoj kući (muzeju o Prvom svetskom ratu i srpskom boravku na Krfu) i za obilazak mauzoleja - kosturnice i Plave grobnice na ostrvu Vido. Jedno je učiti istoriju iz knjige, a drugo na licu mesta. Uveren sam da će sve to ostati duboko urezano u pamćenju ove divne dece - nabraja Francuz Arno Gujon, odnedavno i Srbin.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


 

2024 © - Vesti online