Utorak 21.07.2015.
04:16
Lj. Ivanović - Vesti

Sad Cipras cedi sunarodnike

Tanjug/AP
Olakšanje i strepnja za Grke

Atina je uspela da se sporazume se s međunarodnim kreditorima prošle nedelje, te dogovorila finansijsku pomoć koja će sprečiti da Grčka izleti iz evrozone. Bar zasad. Ipak, nekoliko restrikcija ostaje, a Grci se moraju suočiti i s povećanjem cena koje dolazi uz porez na dodatu vrednost.

U međuvremenu, Nemačka je spremna da razmisli o dodatnom olakšanju otplate duga Grčkoj, nakon što ispune potrebne ekonomske reforme.

Redovi ispred bankomata bili su slika života u Grčkoj poslednjih nekoliko nedelja.

Otvaranje banaka znači povratak neke doze normalnosti u grčku ekonomiju, ali dugotrajni problemi još su tu. Nezaposlenost je strašno visoka, dok se recesija u ovoj zemlji može uporediti s nekim od najpoznatijih ekonomskih katastrofa.

Grci će odsad proizvode i usluge plaćati više, uključujući taksije i restorane, dok će PDV narasti s 13 na 23 posto. Upravo povišenje poreza bilo je deo paketa reformi koje su od Grčke zatražili poverioci, kao uslov za oslobađanje 86 milijardi evra vredne finanijske pomoći.

Grci će ponovno moći da koriste svoje kreditne kartice u inostranstvu. Za potrebe lečenja u inostranstvu, grčki državljani će moći da iznesu iz zemlje 2.000 evra.

Nobelovac Pol Krugman koji je gorljivo branio poziciju grčke vlade sada je ipak priznao kako je pogrešio jer je istovremeno precenio mogućnosti levičara u Atini i shvatio da vlada Aleksisa Ciprasa nijednog trenutka nije imala rezervni plan.

- Neverovatno, ali oni su mislili da jednostavno mogu da zatraže bolje uslove, a istovremeno nisu imali nikakav rezervni plan. To je neverovatno - rekao je Krugman.

On je više puta izjavio da je petogodišnja kriza u Grčkoj pokazala da nemilosrdne mere štednje, koje su nametnute Grčkoj i drugim članicama evrozone koje su dobile pakete pomoći, ne spasavaju privredu u recesiji, već je dovode u još gore stanje.

- Zato izgleda da sam precenio kompetentnost grčke vlade - rekao je čuveni američki ekonomista.

Glad i u zoo-vrtu

Zalihe posebne uvezene hrane potrebne za prehranu 2.200 životinja 345 vrsta u zoološkom vrtu Atine skoro su potrošene. Dobavljači proizvoda poput smrznute ribe iz Holandije, crva iz Nemačke i specijalnih aditiva iz Francuske koji su novac dobijali 60 dana nakon dostave, sada traže plaćanje unapred.
Zoološki vrt dodatno pati zbog manjka posetilaca tokom teške ekonomske krize, a dodatni problem doneće šokantni rast PDV-a.
- Želimo da platimo dobavljačima, ali jednostavno trenutno ne znamo kako. Zemlja je blokirana, ne mogu doći do novca, a zamrznute zalihe hrane održaće se najviše dve nedelje. Radi se o životu ili smrti za ove životinje - upozoravaju iz vrta.

2024 © - Vesti online