Utorak 21.07.2015.
04:44
D. Dekić - Vesti

Progone generala da zastraše Srbe

A. Čukić
Lažne optužbe: Mile Novaković

Istom optužnicom su obuhvaćeni i generali Ratko Mladić, Mile Novaković, bivši komandant Srpske vojske Krajine i major Milan Korica.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, kako za "Vesti" kaže general Mile Novaković, nepobitno je utvrdilo da su dokazi iz hrvatske optužnice lažni i da Đukić i on nemaju veze s tim događajima.

- Brana i jezero posle povlačenja JNA bile su pod kontrolom srpskih snaga do septembra 1992, kada ih je preuzeo Unprofor, odnosno kenijski bataljon. Tada su na zahtev Hrvatske međunarodni eksperti pregledali branu i nisu našli eksploziv - kaže Novaković.

On objašnjava da je Đukić u vreme navodnog oštećenja Peruče bio savetnik ministra policije RSK. Prilikom suđenja optuženima za to delo posle rata niko ga nije pomenuo.

- Kada sam pozvan u srpsko Tužilaštvo, Hrvatska nije poslala ni zamolnicu za Đukićevo saslušanje. Tužilaštvo je iz Hrvatske dobilo fonogram i na osnovu uzorka glasa utvrdilo da to nije moj razgovor sa Ratkom Mladićem, kako je Zagreb tvrdio. Tu očito i Mladićeva umešanost pada u vodu - navodi Novaković koji smatra da Hrvatska uprkos svemu hoće da nastavi istragu kako se Krajišnici ne bi vraćali.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta zatražio je od Beograda da se angažuje da Đukić bude izručen Srbiji, a od crnogorskih da odbiju hrvatski zahtev za izručenjem.

- Hapšenjima Srba, Zagreb bi da potvrdi lažnu tezu da su oni žrtve i oslobodioci, a Srbi zločinci i agresori. Zastrašuju Srbe da bi ih odvratili ih od povratka - ocenio je Linta.
Slučaj generala Đukića, portparol crnogorske stranke NOVA Jovan Vučurović nazvao je skandaloznim, ocenivši da Podgorica kod hapšenja i deportovanja ima selektivan i politikantski pristup.

- Režimu u Crnoj Gori bilo bi pametnije da izruči svog druga Taksina Šinavatru ili sličnog kriminalca, ali nažalost takvi dobijaju državljanstvo, obezbeđenje i luksuzni smeštaj - podsetio je Vučurović i poručio Podgorici da je bolje da Zagreb pita za ubijanje crnogorskih državljana u logoru Lora i za problem Prevlake.

Svedok Miloševiću

Mile Novaković kaže da general Đukić nema stan u Beogradu i da je godinama provodio po nekoliko meseci u svojoj garsonjeri u Herceg Novom. Jovan Vučurović ukazuje da se Đukić neometano kretao po EU. Đukić je autor knjige "Razbijanje Jugoslavije: mesto i uloga Hrvatske". Podstrek za pisanje dobio je kao svedok odbrane u procesu protiv bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i RSK Milana Martića.



 

2024 © - Vesti online