Ponedeljak 20.07.2015.
17:40
Tanjug

Nova era za Grke, čekalo ih iznenađenje

Reuters
Sve skuplje od danas za Grke

U centru Atine, ljudi su formirali redove ispred banaka čim su one otvorene jutros u 8,00 časova, iako su limiti podizanja novca i druge kontrole kapitala ostali na snazi, piše agencija AP.

Kao rezultat podizanja poreza na dodatu vrednost (PDV), izglasanog u četvrtak u grčkom parlamentu, brojni proizvodi i usluge postali su skuplji. PDV je porastao sa 13 na 23 odsto, a među osnovnim proizvodima koji su poskupeli su meso, ulje za kuvanje, kakao, sirće, so, cveće, drvo za ogrev, đubriva, insekticidi i sanitarni proizvodi.

U uslužnom sektoru, rastom PDV-a pogođeni su restorani i kafići, pogrebna oprema, taksi služba, internati i privatne škole, kao i škole jezika i računara. Rast cena javnog prevoza očekuje se početkom idućeg meseca.

Grčki premijer Aleksis Cipras sproveo je u petak rekonstrukciju vlade u kojoj više nema mesta za one koji su se protivili usvajanju paketa ključnih reformi u parlamentu. Pet uglednih članova Sirize je promenjeno, pošto je četvoro njih glasalo u skupštini protiv sporazuma Grčke sa kreditorima, dok je peti podneo ostavku pre glasanja. Prioritet rekonstruisane vlade je da do srede ili četvrtka ujutru izglasa novi niz mera štednja.

Reuters
Čekanje u redovima

Grčke banke su zatvorene od 29. juna uz kontrole kapitala da bi se sprečio masovni odliv sredstava posle isteka programa međunarodne finansijske pomoći Atini 30. juna.


Grčka je počela isplatu dve milijarde evra duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), javio je Frans pres pozivajući se na izvor iz grčkog ministarstva finansija, dok su zvaničnici EU potvrdili da su Atini uplatili 7,16 milijardi evra u okviru kredita za premošćavanje.

2024 © - Vesti online