Utorak 21.07.2015.
06:30
hronokuhinja.rs

Hleb koji se lako pravi i uvek uspeva

wikimedia.org/Veganbaking.net
Uvek uspeva, kažu oni koji su probali da ga naprave (Foto: Ilustracija)

Hleb nije veliki, ima nešto malo više od 300 grama brašna, ali može da traje tri dana, što opet pa zavisi šta jedete uz njega...

Glavna razmera je: tri čaše brašna, dve čaše kisele vode.

Sastojci::

- 2 čaše speltinog brašna

- pola čaše ječmenog brašna

- pola čaše heljdinog brašna

- 2 čaše kisele vode

- po kašiku semenki: susam, bundeva (golica), suncokret, smrvljeni lan

- kašičica soli

- 2 kašike maslinovog ulja

- 1 prašak za pecivo

Priprema:

- Sve sam umešala, presula smesu u pleh sa pek papirom i mokrom rukom zagladila površinu. Posula sam semenkama, pokrila folijom i stavila u zagrejanu rernu. Pekao se oko sat vremena na 230 stepeni. Pred kraj pečenja možete da ga otkrijete da se uhvati lepa korica. U ovom slučaju nije bilo potrebe - piše Ana Ćubela, autorka bloga "Hrono kuhinja" i objašnjava da je sve vreme držala foliju, mada ne preklopljenu preko celog pleha.

- Napravila sam kao pravougaoni poklopac koji je stajao na vrhovima pek papira. Kada je bio gotov, izvadila sam ga i uvila u krpu da se tako hladi do jutra.

SAVET PLUS:

- Do sada sam sigurno napravila barem 50 različitih beskvasnih hlebova od integralnog brašna. Neki su bili bolji, neki lošiji. Ali jedan uvek uspeva, bez obzira na sve. I brzo se pravi. Naravno, sama struktura hleba će zavisiti od vrste integralnog brašna. Jedino ne savetujem da ovaj hleb spremate u kombinaciji ražano i heljdino brašno. Oba su jako teška brašna i užasna su za rad. Kad njih mešate, uvek postoji mogućnost da dobijete hleb sa fenomenalnom koricom i jednom vlažnom grudvom unutra - savetuje Ana.

Ona dodaje da je možda najlepša kombinacija ražano i speltino brašno, u istoj razmeri.

- Ukoliko ga ostavljate preko noći da se fermentiše, ne morate da stavljate kiselu vodu, možete i običnu. Ali u tom slučaju prašak za pecivo stavite pre pečenja, a ne na početku. Iako bi svi hlebovi trebalo da se fermentišu preko noći i zbog fitinske kiseline, često taj korak preskočimo jer nemamo dovoljno vremena. Svi ponekad malo kršimo pravila. Tad stavite kiselu vodu - piše Ana.

2024 © - Vesti online