Ponedeljak 20.07.2015.
13:38
Tanjug

"Klinton da se stidi zbog izjave u Srebrenici"

Reuters/S.S.
Provokativne i neumesne izjave u Srebrenici: Bil Klinton

- Klinton treba da se stidi onoga što je rekao. Kad je trebalo Vučić da dođe, kad sve bude gotovo? A zašto bi onda uopšte dolazio? Bio je to dobar Vučićev gest, o njegovom boravku tamo trebalo je da brinu domaćini, a ne Klinton - rekao je Harston za "Politiku".

On je zamerio Klintonu što se u Srebrenici pohvalio da su mu Kosovo i BiH najveći uspesi kao predsedika, a radi se, kako kaže, o dve propale države.

Na pitanje da prokomentariše najavljenu proslavu povodom 20. godišnjice od operacije "Oluja", Harston kaže:

- Ona je u najmanju ruku neosećajna , a u najgorem - provokativna . Ali, tu dolazimo do političke podrške koju su Hrvati uživali. Dok za nezavisnost imaju da zahvale Nemcima, dotle za "Oluju" imaju da zahvale SAD.

On takođe smatra da je politika koju London i SAD vode prema Srbiji u velikoj meri određena potrebom da opravdaju intervenciju zbog Kosova.

- Ako bismo se sada ponašali drugačije, priznali bismo da je to bila greška - rekao je Harston.

Kometarišući to što se podigla prašina zbog otvaranja dokumenata u kojima se vidi da su SAD, London i Pariz, odlučili da dozvole ulazak trupa Ratka Mladića u Srebrenicu ne obaveštavajući holandske vojnike koje su štitile muslimansku enklavu, on odgovara da je zauzimanje teritorije jedna stvar, ali ubistvo 8.000 ljudi nešto sasvim drugo i da niko u Londonu ili SAD nije svesno odlučio da dozvoli ovo poslednje.

On je dodao da ne razume britansku rezoluciju o Srebrenici.

- Uopšte mi nije jasno šta je njena svrha. Bilo je jasno da je Rusija nikada neće prihvatiti. To nema veze sa tim što ih je Srbija zamolila da to urade - Rusi imaju vrlo jasnu politiku o tom pitanju - rekao je on.

Upitan da li je to što se dogodilo u Srebrenici genocid, on odgovara:

- Prema konvenciji UN o genocidu - da, to jeste bio genocid, ali prema toj istoj konvenciji i ubistvo samo jedne osobe moglo bi da se nazove genocidom ako je postojala namera o istrebljenju grupe. Ja ne koristim tu reč jer mislim da se njeno značenje ispraznilo.

Budućnost regiona

Govoreći o budućnosti regiona i da li je moguće da dođe do novih sukoba, Harston kaže da ne isključje konflikt u Makedoniji.

- Ne verujem da će doći do novog sukoba u BiH i Srbiji jer mislim da je ljudima dosta ratovanja. Ako HDZ pobedi na izborima u Hrvatskoj, Zagreb će vršiti pritisak da se Hercegovini da jači glas u BiH, mada ne nužno i hrvatski entitet. U BiH nešto mora da se promeni nabolje jer, iako je Angela Merkel u Sarajevu kazala da je impresionirana napretkom u BiH, istina je da tamo nema nikakvog napretka - ocenio je on.

2024 © - Vesti online