Ponedeljak 20.07.2015.
00:11
M. Stanimirović - Vesti

Užice između Tita i Tesle

Hidrocentrala na reci Đetinji napravljena je 1900. godine

Nedavno je Stanko Stoiljković, novinar i publicista, višegodišnji urednik "Politike", pokrenuo inicijativu da grad na Đetinji promeni ime i da se zove Teslino Užice.

- Užice je 25 godina nosilo Titovo ime. To mu je bilo nametnuto političkom voljom, a moj predlog je utemeljen u činjenici da su se Užičani na kraju 19. i na početku 20. veka obratili doktoru Đorđu Stanojeviću, velikom prijatelju Nikole Tesle, i zahvaljujući njemu u Užicu je sagrađena hidrocentrala po Teslinim principima polifaznih struja. Mnogi od njih su možda bili i nepismeni, ali su uveli Srbiju u električno doba. To je bio takav podvig kao kada bi se danas u Užicu izgradila fabrika čipova, bespilotnih letelica, lasera i Srbija se uvrstila u red sa Rusijom, Amerikom i Kinom. Srbija danas posle zatvaranja fabrike u Nišu nema nijednu takvu fabriku. Užice i Srbija treba da se oduže Nikoli Tesli, jednom od najvećih svetskih umova, i moj predlog je samo mali korak na tom putu. Treba da obeležimo tehnološki napredak Užica i Srbije između dva veka i da nikada ne zaboravimo genijalnog Nikolu Teslu - kaže Stojiljković.

Objekat je osmislio fizičar Đorđe Stanojević

Zvanične reakcije na predlog Stanka Stoiljkovića za sada nema. Istini za volju, mnogi političari su sa blaženim osmehom i ćutanjem saslušali predlog, jer primiče se predizborna kampanja pa se o svemu i svačemu mora voditi računa. Ćutanje je u ovom trenutku vrlo pouzdan koalicioni partner. Ko zna šta se iza brda valja.

Svetlo za novi vek

Gradnja elektrane bila je teška i skupa, a mašine su nabavljene u firmi Simens Halske u Beču. Kada je centrala na Ilindan 1900. završena, bio je to praznik za žitelje male varoši i početak jednog novog doba, koje će biti obeleženo sveopštom primenom električne energije.

Manifestaciju Tesla na Đetinji organizovali su grad Užice, Udruženje Užičana u Beogradu i udruženje Srpski krivak. Oni koji su uz Stoiljkovićevu ideju, napravili i registarsku tablicu na kojoj je oznaka TU, a umesto brojeva na njoj je napisano "Tesli u čast".

Za iduću godinu je najavljen još veličanstveniji skup proslave 160. godine rođenja Nikole Tesle, na koji će biti pozvani najpoznatiji domaći i strani naučnici koji su proučavali lik i delo velikog naučnika, pa bi ova ideja mogla da dobije na zamahu, a možda i da bude ostvarena.

Ispred centrale pod gradom, za koju je temelj postavio kralj Aleksandar Obrenović 2. maja 1899. godine, a koja je počela sa radom na Ilindan iduće godine, nalaze se biste Nikoli Tesli i doktoru Đorđu Stanojeviću. Dve biste, jedna naspram druge, nalaze se i u Gamzigradu, a kej pored reke Đetinje koji se pruža od hidrocentrale ka centru grada nosi ime Nikole Tesle. Hidrocentrala u Užicu je prva koja je napravljena na Balkanu po Teslinim principima, druga u Evropi, a treća u svetu, napravljena samo četiri godine posle izgradnje hidrocentrale na Nijagari. Užičani su zbog toga vrlo ponosni.

Osim stalne postavke u užičkom muzeju koja svedoči o nastanku i radu hidrocentrale, istoričar Radivoje Papić je predstavio javnosti izložbu koja prikazuje istorijat hidrocentrale do 2000. godine, kada je obnovljena i ponovo puštena u rad. Proizvodnja u ovoj elektrani dovoljna je da radi celokupna javna rasveta u Užicu.

U Malom parku, u centru grada, postavljena je skulptura "Lebdeći Tesla", rad profesora Dragana Radenovića, koja će tu biti izložena jedno vreme da podseti na veze između Nikole Tesle i Centrale pod gradom i Užica sa svetskim tehnološkim dostignućima.

Božja čestica

Profesor dr Božidar Radenković je govorio na temu "Tesla i 21. vek", Stanko Stoiljković o Tesli i Nobelu, a dr Vladimir Reković, fizičar, naučnik iz Cerna, o božjoj čestici.
Patriotsko veče posvećeno Nikoli Tesli ulepšali su pesmom braća Teofilović i mladi iz Etno-udruženja Zavičaj, koji ove godine slave 10 godina rada.

Dobri poznavaoci užičkog duha znaju da je Erama tesno u sopstvenoj koži, pa ističu da ih neće začuditi da predlog Stanka Stojiljkovića dobije sve veći broj poklonika i Užice postane prvi grad na svetu sa imenom Tesle u nazivu grada.

2024 © - Vesti online