Ponedeljak 20.07.2015.
04:30
24sata.rs

Ovo ne smete da radite ako želite da preživite vrućinu!

Tanjug
Birajte prirodne materijale i svetle boje

1. Sintetička garderoba

Možda vam ta lagana bluza od sintetike izgleda kao idealan odabir, ali mnogo bi vam pametnije bilo da se odlučite za nešto pamučno, savetuju lekari.

- Treba nositi garderobu od prirodnih materijala i što svetlije boje, pa zaboravite na crnu odeću - savetuje dr Nada Macura.

2. Mnogo nakita

Možda zvuči čudno, ali metalni i plastičnu nakit može toliko da se užari na suncu, da bukvalno ostavlja opekotine po telu. Bižuterija u kontaktu sa znojem ostavlja neprijatne zelene tragove, pa bi zato najbolje bilo da se ovog leta poslužite onom starom - manje je više.

3. Parfem na suncu

- Kada se izlažete suncu, ne bi trebalo da nosite parfem, jer to može da ostavi fleke na koži, pa čak i da dovede do neprijatnih iritacija - objašnjava dermatolog dr Gorana Isailović.

Reuters/F.B.
Svi volimo parfeme, ali oni mogu da ostave fleke na koži

Iako ovo prevashodno važi za sunčanje na plaži, ako znate da ćete tokom dana puno vremena provesti na suncu - bolje bi bilo da stavite samo dezodorans ispod pazuha.

4. Gladni/prejedeni izlazite napolje

Možda vam ovo zvuči banalno, ali kada je napolju 40 stepeni, nije pametna ideja izlaziti odmah nakon jela, posebno ako ste se najeli teške hrane jer lako može da vam pozli.

Međutim, letnje izgladnjivanje je takođe loša ideja, pa zbog pada šećera u krvi možete da izgubite svest.

5. Mokre glave pored prozora u autobusu

Iako smo već zaključili da promaja nije neprijatelj vašeg zdravja i da je bez razloga proglašena "srpkim ubicom" , ona ipak u kombinaciji sa mokrom glavom i vratom može da dovede do glavobolje ili ukočenja.

- Možete da se ukočite u takvim situacijama ili da vas zaboli glava - rekla nam je dr Radmila Šehić.

2024 © - Vesti online