Nedelja 19.07.2015.
08:51
S. Đurić - Vesti

Režiser koji je branio Amazon

Reditelj Džejms Kameron u Brazilu

Služena je isključivo hrana organskog porekla sa dekoracijama od recikliranog papira. Tu su se obrele zvezde kao što su Megi Gilenhal, Sara Džesika Parker, Rejčel Vajs i Paris Hilton. Tako je ovo bila prva žurka koja objedinjuje talenat i društvenu odgovornost.

Roker Bili Ajdol čuva okolinu tako što izbegava plastične tanjire. Organizatori festivala Zagreb koling, u glavnom gradu Hrvatske, kažu kako su rokerovi zahtevi u bekstejdžu bili skromni. Za sebe i ekipu tražio je porcelansko posuđe, metalni pribor za jelo i staklene čaše jer želi sprečiti proizvodnju plastike koja zagađuje okolinu.

Utočišta divljine

Leonardo Dikaprio je, takođe, odlučio da se posveti ekologiji. On je pre dve godine prisustvovao aukciji umetničkih dela u Njujorku, čiji je prihod namenjen zaštiti životne okoline. Njegova fondacija je posvećena očuvanju poslednjih utočišta divljine na Zemlji i najugroženijih vrsta koje u njima žive.

- Još od vremena dinosaurusa nisu ovako brzo nestajale tolike biljne i životinjske vrste. Moramo da se potrudimo da zaštitimo bogatstvo živog sveta - rekao je poznati glumac pred 500 probranih zvanica koje su se okupile na jednom vinogradarskom imanju u blizini mediteranskog gradića, glavne letnje destinacije svetskog džet-seta.

Borac protiv uglja

Najpoznatiji krupniji model na svetu Robin Lavli objavila je na Instagramu provokativni selfi kako bi podstakla ljude na razmišljanje o prekomernoj eksploataciji uglja. Naime, na fotografiji se može videti obnažena manekenka koja protestuje protiv eksploatacije rudnika uglja u Australiji. Ona se ne slaže sa odlukom australijske vlade koja je odobrila projekat indijskog biznismena za najveću do sada eksploataciju uglja, smatrajući da je to loše za prirodnu sredinu. Zato je ona crvenim slovima ispisala na svom stomaku "Stop eksploataciji uglja".

Glumac je i vlasnik pravog malog komadića raja. Naime, on je 2005. godine za oko dva miliona dolara kupio ostrvo i nekoliko grebena u zalivu Belizea i pretvorio ga u ekološku oazu. Sada je najavio kako će svoj privatni raj pretvoriti u hotel, ali će zadržati visoke kriterijume ekološki zaštićenog područja. Planira i gradnju veštačkih grebena s ribljim skloništima, vrtove morske trave, kako bi se priroda oporavila. Leonardo Dikaprio je aktivan borac za očuvanje prirodne sredine. Priložio je i dva miliona dolara kako bi pomogao borbu protiv ilegalnog ribolova, a Ujedinjene nacije dale su mu titulu glasnika mira zbog napora koje ulaže na polju klimatskih promena.

Trovači okruženja

Kad nije na snimanju, glumac Jan Somerhalder zasuče rukave i bori se da naša planeta bude lepše mesto za život.
- Ovo je vreme društvenih medija. Ljudima je dosta toga da njihovo okruženje truju. Ljudi koji rade na zakonima moraju nas slušati. Mi smo ti koji sada pravimo zakone - rekao je Jan koji ima firmu za izradu novog nameštaja od već korišćenog drveta.

Brazilski indijanski poglavica Raoni i oskarovac Džejms Kameron, reditelj filma "Avatar", protestovali su 2011. godine povodom izgradnje džinovske brane Belo monte, u srcu amazonske prašume. Režiser se pridružio plemenima sa obale reke Šingu u borbi protiv izgradnje brane. On je upotrebio slikovit rečnik koji amazonski Indijanci uz reku Šingu najbolje razumeju.

- Zmija ubija tako što vas polako steže - rekao je Kameron okupljenim Indijancima koji su na sastanak sa njim pošli do zuba naoružani drvenim kopljima, lukom i strelom i išarani ratničkim bojama. - Na isti način civilizovani svet polako pritiska šumu i odnosi svet koji je bio vaš.

Terminator prirode

Džejms Kameron već 15 godina brani prirodu koju uništava čovekova nezasita pohlepa, ali do odlaska u Amazoniju njegov aktivizam u pokretu zelenih svodio se na zapadnjačke trendove. Na kraju, poglavice su mu poklonile koplja, strele, ogrlice od tropskog semenja i poglavičke perjanice. Ipak, brana Belo monte se uveliko gradi u Amazonu, iako će potopiti čak 1.500 kilometara šume, a nasilno će iseliti 40.000 urođenika.

Kum prevarant

Na 40-godišnjicu Dana planete Zemlje, na stranicama američkog blogerskog sajta Dejli best pojavila se lista slavnih ličnosti, koje su često glavni protagonisti višemilionskih ekoloških projekata. Na tom spisku pored zvučnih imena završili su i argumenti zbog čega se sve te zvezde, ni pod tačkom razno, ne mogu nazivati zaštitnicima životne sredine. Na spisku prozvanih našao se i američki političar Al Gor, kojeg još u šali nazivaju kumom svega što je zeleno u SAD. Jedan skandal se za ovog borca za zelenu planetu nedavno pretvorio u pravu noćnu moru. Iako je ispočetka demantovao kako se na njegovom posedu od 10.000 kvadratnih metara godišnje troši i do 220.000 kilovat-časova struje, godinu dana kasnije ocinkarila ga je elektrodistribucija, saopštivši da se potrošnja struje na imanju Al Gorovih uvećala za dodatnih 10 odsto, što je jednako potrošnji 232 domaćinstva. Obećavao je Al Gor kako će instalirati solarne akumulatore, geotermalne sisteme za grejanje i hlađenje, akumulaciju i korišćenje energije vetra, ali ništa ga više nije moglo spasti.
Tom Kruz je proglašen velikim zagađivačem vazduha, ako se uzme u obzir da u svom posedu ima tri privatna aviona. Jednom prilikom, njegov avion bio je poslat u inostranstvo radi nabavke sveže salate i drugih namirnica.

Britanski princ Čarls, koji se bori za očuvanje tropskih kišnih šuma, angažovao je pre nekoliko godina holivudske velikane kao što su Harison Ford i Danijel Krejg da mu se pridruže. Ford i Krejg, najpoznatiji kao Indijana Džons i Džems Bond, pojavljuju se u filmu čija je ambicija da upozori javnost na opasnost od krčenja šuma koja dovodi do klimatskih promena. Harison Ford, dugogodišnji borac za zaštitu prirode, poručuje da ono šta se dešava tropskim kišnim šuma ima neposredne i snažne posledice po naše živote. Prinčevi Vilijam i Hari, koji se takođe pojavljuju u filmu, ubedili su Krejga da se priključi ekipi, kad su ga prošle godine upoznali na premijeri "Zrna utehe".

Ekološki vibrator

Zvezda filma "Betmen i Robin" Ališa Silverston krajem prošlog veka bila je na vrhuncu slave i nije mogla da se odbrani od obožavatelja i paparaca. Danas, pomalo zaboravljena, glumica reklamira ekološke vibratore putem interneta.
- Ovi vibratori različitih oblika inspirisani su prirodom i izgledaju ženstveno, a ne zastrašujuće. Lepo je kada istovremeno možete da uživate i da budete ekološki svesni - kaže Ališa u reklami.

Među poznatima koji su podržali ovu akciju britanskog prestolonaslednika su i dalaj-lama i glumac Robin Vilijams.

Džulija Roberts izjavila je za list "Indipendent" da se trudi da pazi na okolinu.

- Mnogo se trudimo da smanjimo naš uticaj na životnu sredinu. Petočlana porodica napravi mnogo smeća. Zato imamo kokoške, one se pobrinu za hranu koju bacamo. Ne koristimo mnogo papirne proizvode, papirne ubruse ili papirne kese iz prodavnice. Koristimo solarnu energiju, a ja vozim auto na biodizel - pohvalila se glumica koja sa suprugom ima troje dece.
Osim toga, Džulija je rekla kako sama uzgaja povrće.

- Imamo malu baštu u kojoj imamo zelenu salatu. Ne volim da je kupujem u plastičnoj kutiji, od toga mi postane loše.

Arnold Švarceneger je pre dve godine otvorio kancelariju svoje inicijative za zaštitu prirodne okoline R20 u Alžiru kako bi pokušao da pomogne u smanjenju emisija štetnih gasova na Mediteranu. On je tada potpisao ugovor sa ministrom ekologije Alžira o otvaranju kancelarije njegove nevladine organizacije u gradu Oran na zapadu zemlje. Glumac i bivši guverner Kalifornije rekao je novinarima da Alžir može da pomogne regionu da postane svestan važnosti zaštite životne okoline.

- U stvarnom životu takođe je važno da budem "terminator" i okončam probleme prirodne okoline - rekao je on, aludirajući na svoju najpoznatiju ulogu.

2024 © - Vesti online