Sreda 05.05.2010.
18:54
Tanjug

Aerodromi u Irskoj zatvoreni do sutra


Zatvoreno je još desetak aerodroma u Republici Irskoj, Severnoj Irskoj i Škotskoj, zbog oblaka pepela iz islandkog vulkana koji vetar nosi ka jugozpadu, iznad Atlantskog okeana, prenela je agencija AP.


Irska avio uprava saopštila je da će aerodrom u Dablinu biti prvi u zemlji koji će biti otvoren.


Međunarodni aerodrom Šenon će biti zatvoren danas od 17.30 do 13 sati sutra, dok će dva manja aerodroma na jugozapadu Irske, Kork i Keri, biti zatvoreni od ponoći do 11, odnosno 15 sati sutra.


Britanska civilna avio uprava saopštila je da bi pepeo mogao da dopre i do severozapadne Engleske i Velsa, ali da će zaobići četiri glavna aerodroma u Londonu.


U Škotskoj, aerodrom u Glazgovu je ceo dan zatvoren, a aerodrom u Edinburgu je bio otvoren do podneva, mada je većina aviokompanija otkazala svoje letove.
Operacioni direktor u IAA Doni Muni izjavio je da se količina pepela koji izbacuje vulkan Ejafjalajokul na Islandu promenila tokom poslednjih nekoliko dana, što je primoralo Irsku da odloži planirano otvaranje aerodroma.


Aerodromi u Republici Irskoj, Severnoj Irskoj i na nekim škotskim ostrvima bili su zatvoreni u noći između ponedeljka i utorka, a aerodrom u Dablinu juče ujutru je bio zatvoren na nekoliko časova, ali je popodne ponovo otvoren.


Evropska komisija procenjuje da je prošlomesečna šestodnevna blokada vazdušnog saobraćaja, kada je otkazano 100.000 letova, što je poremetilo planove 10 miliona putnika, koštala evropske aviokompanije između 1,5 i 2,5 milijarde evra.

2024 © - Vesti online