Sreda 05.05.2010.
18:17
Tanjug

RS: Kinezi grade termoelektranu vrednu 400 miliona €

Predvodio pregovore o saradnji: Vuk Hamović
 

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, koji je novinarima rekao da se radi o ugovoru o isporuci opreme i izgradnji termoelektrane sa jednom od vodećih kompanija u svetu, kojoj je ovo prvi projekat u Evropi.

"Na to smo posebno ponosni i uvereni da je ovo samo prvi od mogućih zajedničkih angažmana sa ovom kineskom kompanijom u RS, a i šire u regionu", rekao je Dodik.

On je rekao da je ovo jedan od projekata koji obezbeđuje energetsku stabilnost i budućnost RS. Prema Dodikovim rečima, ukupan plan investicija u rudarsko-energetski kompleks "Stanari" vredan je oko 500 miliona evra.

Investitori Vuk Hamović i njegova "EFT grupa"

Investitor je "EFT grupa" koja je pre nekoliko godina sa vladom RS potpisala 30-godišnji koncesioni ugovor za korišćenje površinskog kopa Rudnika uglja "Stanari".
"EFT grupa", čiji je najpoznatiji suvlasnik srpski biznismen Vuk Hamović, bavi se trgovinom električnom energijom i investiranjem u energetske objekte i vodeća je grupacija u toj oblasti na prosotoru jugoistočne Evrope.

Izvršni direktor kineske korporacije "Dongfang" Lan Zehaj je rekao da je njegova firma jedna od najvećih u svetu za proizvodnju energetske opreme i da posluje u 20 zemalja.

"Posebno mi je drago što je naša oprema danas stigla u RS, koja je dobra za strana ulaganja", rekao Zehaj, navodeći da će njegova kompanija ispuniti obaveze u roku i tako doprineti razvoju RS, ali i prijateljskim odnosima Kine sa njom.

Predsednik ETF Vuk Hamović je rekao da je njegova kompanija dugo pregovarala sa četiri zainteresovana snabdevača opreme.

"Dongfang je dao najkonkretniju ponudu po pricipu 'ključ u ruke', a rok za izgradnju je 45 meseci od stupanja ugovora na snagu. Termoelektrana će početi sa radom 2014. godine", kazao je Hamović.

Jedan od kriterijuma po kojem je dodeljena koncesija za ovaj posao, prema rečima Hamovića, bio je da se maksimalno angažuju domaći resursi - ne samo radna snaga, već i svi podizvođači.

Termoelektrana "Stanari" je, prema projektu, jedan od najvećih i prvi energetski objekat te vrste koji će biti izgrađen u BiH posle 30 godina.

2024 © - Vesti online