Petak 17.07.2015.
23:15
Vestionline

Evo zbog čega je "ukleto selo" spavalo godinama

youtube.com
Halucinacije i spavanje rezultat su trovanja

Čitave tri godine stanovnici “Ukletog sela” patili su od halucinacija, migrene, gubitka pamćenja, nesposobnosti kontrolisanja bešike i nekontrolisane seksualne želje zbog koje bi muškarci mesecima imali erekciju.

Britanska novinarka koja je otputovala u Kalači izjavila je da je u selu vladao sveopšti haos.

- Deca bi na licima svojih majki videla dva para očiju, jedan (inače učtivi) penzioner nazivao je medicinske sestre prostitutkama, 60-godišnji gospodin umislio je da je petao, a jedan od pacijenata ustao bi iz kreveta i uz nacistički pozdrav podignutom rukom vikao Hajl Hitler! - izjavila je.

Srećom, nedavno je otkriveno da se uzrok ovih neobjašnjivih pojava najverovatnije krije u obližnjem rudniku uranijuma iz vremena Sovjetskog saveza. Naime, ustanovljeno je da iz njega izlazi velika količina ugljen-monoksida, uzrokujući trovanje meštana.

- Nakon brojnih medicinskih testova, naši naučnici su zaključili da je u pitanju trovanje ugljen-monoksidom, a ispitivanja koja su nezavisno sproveli stručnjaci iz Praga i Moskve pokazala su da je količina ugljen-monoksida u vazduhu bila deset puta veća od optimalnog nivoa - izjavio je potpredsednik Kazahstana Berdibek Saparbajev za britanski “Dejli mejl”.

Štetni gasovi pojavili su se kada se rudnik ispunio podzemnim vodama, a visok nivo ugljen-monoksida prouzrokovao je pad nivoa kiseonika u selu. Meštani će zato biti preseljeni na neku drugu lokaciju.

- Prilikom raspadanja uranijuma dolazi do nastajanja radona i drugih inertnih gasova koje voda potiskuje na površinu, i koji kroz pukotine izbijaju na površinu. Upravo ti gasovi bili su uzrok neobičnog ponašanja stanovnika Kalačija - objasnio je ruski naučnik Leonid Rikvanov.

2024 © - Vesti online