Sreda 05.05.2010.
17:20
Tanjug

Memorandum o saradnji carina Srbije i Francuske


Memorandum su potpisali direktor Uprave carina Srbije Predrag Petronijević i direktor Carine i indirektnog oporezivanja Francuske Žerom Furnel.


"Da bi se suzbila međunarodna mreža krijumčara, koji su tehnički sve bolje opremljeni i veoma dobro povezani, neophodno je da i carinske službe različitih zemalja efikasno sarađuju i međusobno razmenjuju praktična znanja i iskustva", rekao je Petronijević.


"Jačanjem saradnje sa carinskim službama drugih zemalja i resornim međunarodnim organizacijama Uprava carina pomaže punu integraciju Srbije u evropske i svetske institucije i efikasniju saradnju između zemalja", dodao je on.
"Konsolidacija operativnih odnosa sa srpskim carinskim organima je deo strategije za sprečavanje krijumčarenja u kojoj međunarodna saradnja igra glavnu ulogu", istakao je Furnel.


Carinske administracije su se dogovorile o tešnjoj saradnji, koja podrazumeva razmenu informacija o nezakonitoj trgovini, posebno opojnih droga, falsifikovane i druge robe, kao i postupaka u vezi sa uvozom, izvozom i tranzitom, koji su suprotni pravilima o zabrani ili ograničenju koja primenjuju dve zemlje, navedeno je u saopštenju.


Carinske administracije Srbije i Francuske su najavile da će u budućnosti intenzivirati razmenu iskustava u oblasti borbe protiv svih vidova krijumčarenja i kroz organizovane razmene poseta svojih službenika.

2024 © - Vesti online