Petak 17.07.2015.
04:38
B. Božin - Vesti

Zašto Ameri čine poslednji pokušaj da spasu evro?

Reuters
Amerika se umešala

- Jer, Amerikanci su uplašeni da bi kriza u Grčkoj mogla da ugrozi NATO u Evropi. Radi se o tome da bi desno-ekstremističke partije, evro-skeptičari, protivnici EU i leve partije mogle da promene sadašnje odnose moći u Uniji. Sve njih ujedinjuje antiamerikanizam i odbijanje NATO-a - navodi se u tekstu.

- Nema sumnje, Amerikanci se moraju kritikovati zbog njihove geopolitičke agresivnosti. Bez besmislenog bombardovanja Libije i raspada Sirije ne bi bilo ni dramatičnog problema s izbeglicama. Međutim, u slučaju Grčke se radi o tome da oni znaju koliko je kriza likvidnosti banaka pogubna za umreženu ekonomiju - objašnjava se dalje.

Američki ministar Lu je pre nekoliko dana izjavio da bi slom u Grčkoj koštao stotine milijardi evra. Amerikanci znaju da je "gredžit" (kovanica za izlazak Grčke iz evrozone) moguć samo uz otpis dugova. U međuvremenu se javio i MMF, upozoravajući da bi taj otpis daleko nadmašio ono što je evrozona do sada bila spremna da prihvati.

Šojble od početka ne veruje južnoevropskim državama jer smatra da će dugovi iz evrozone ostati na teretu Nemaca i severnih Evropljana. Otuda on želi političku uniju u Evropi, ali ne sa nacijama i njihovim vladama.

- Šojble je kao švapska domaćica, koja ne zna ništa ni o čemu, ali svake večeri brižljivo studira kućni budžet kao savezni bankari - piše "Dojče virtšafts nahrihten".

Nemačka - za razliku od SAD i Velike Britanije - nikad nije razvila jaku ekspertizu u finansijskoj i novčanoj politici.

- Istorijski strah od hiperinflacije je postao novčano-politički DNA svih nemačkih vlada i to sa dobrim razlogom - jer narod švapskih domaćica najviše štedi i realno ima šta da izgubi.

Dva puta

Na susretu Šojblea i Lua će se pokazati da li Nemci ostaju pri stavu da su Grci zaslužili svoju kaznu. Ishod je potpuno otvoren. Ili će Angeli Merkel biti potreban novi ministar finansija, ili će Lu i Oland u Parizu morati da se slože s oproštajem od evrozone u sadašnjoj formi. Politički zemljotres u Nemačkoj ili transatlantski "bonžur tristes" - sve je moguće, rezimira ovaj portal.

2020 © - Vesti online