Petak 17.07.2015.
07:31
D. Dekić - Vesti

NATO pere ruke od "Oluje"

Tanjug/AP

Zagreb povodom 20 godina etničkog čišćenja, za koje Srbija tvrdi da je genocid, planira paradu Vukovarskom ulicom u Zagrebu, nedugo posle srebreničkog obeležavanja dve decenije koje je uskomešalo region kamenovanjem srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Direktor "Veritasa" Savo Štrbac mišljenja je da su razlozi ovakve odluke zapadnih zemalja kompleksni, a kao jedan od prvenstvenih ističe procese i presude pred međunarodnim pravosuđem. On dodaje da je i srebrenički napad na srpskog premijera verovatno uticao da se ne odazovu Zagrebu.

- Zvaničnici sa zapada se u deklaracijama i govorima dotiču presuda Haga i Međunarodnog suda pravde gde su i Hrvatska i Srbija vodile procese za genocid. Čak i za govornicom u Srebrenici pozivali su se na odluke sudova UN. Moguće je da je srebrenički događaj naterao Zapad na razmišljanje i analizu kuda vodi podrška jednoj strani i teranje druge da prihvati "istinu" koja im se servira - kaže Štrbac za "Vesti".

Savo Štrbac podseća i na američku ulogu u "Oluji", na koju se osvrnuo i direktor Instituta za noviju istoriju Mile Bjelajac, ukazujući da su SAD učestvovale u obuci hrvatskih vojnika i izviđanju jer su njihovi avioni učestvovali na početku hrvatske ofanzive. On smatra da je rat u Hrvatskoj bio "osmišljeni projekat koji je, kako se pokazalo, kao najveću tekovinu doneo izmenu etničke slike u Hrvatskoj".

Čitali presude

Savo Štrbac je ponudio i interesantnu mogućnost zbog čega su zapadne zemlje izbegle učešće na paradi u Zagrebu.
- Valjda su u zapadnim zemljama zvaničnici čitali presude za "Oluju" i videli da su hrvatski generali u prvostepenom postupku osuđeni na dugogodišnje kazne kao deo udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem trajnog i prisilnog iseljenja Srba, da bi tek u drugostepenom sramno zbog sudije Merona sa tri prema dva prevagnula oslobađajuća odluka - rekao je Štrbac.

- Ovo odbijanje hrvatskog poziva je mali gest i ustupak srpskoj javnosti jer su očigledno na primeru Grčke shvatili da iako tamošnja vlada popušta, narod i javnost više ne može da trpi. Takve gestove je zapad trebalo da prema Srbiji pokaže i ranije, još na pitanju Kosmeta i drugih problema jer bi onda lakše prevladali probleme u regionu - tumači Bjelajac za "Vesti" i dodaje da zapad pokušava da pridobije srpsko mnjenje za ulazak u NATO.

Srbi iz Čikaga tužili američku agenciju

Srbi u Čikagu su u ime svih prognanih Krajišnika podneli 2010. godine kolektivnu tužbu Federalnom sudu protiv pravnih naslednika agencije Militeri profešenel risorsiz (MPRI) koja je, kako tvrde, bila saučesnik Hrvatske u operaciji "Oluja".

U tužbi se pozivaju na to da je MPRI savetovala, obučavala i opremala hrvatsku vojsku za tu operaciju 1995. godine i tako joj pomogla u proterivanju i genocidu nad Srbima. Zbog toga je i tražena naknada nematerijalne štete u iznosu od 10,4 milijardi dolara!

Savo Štrbac kaže da su Srbi angažovali tri tamošnje advokatske kancelarije u kojima radi 80 pravnih zastupnika.

- Postupak je krajem prošle godine ušao u fazu medijacije, u pokušaju da dve strane postignu dogovor - kazao je Štrbac za "Vesti".

2024 © - Vesti online