Petak 17.07.2015.
07:47
J. Arsenović - Vesti

Beograd na nišanu

V. Sekulić
Specijalne i opasne veze: Cvijetin Milivojević

- Ta odluka neće isprovocirati dodatni pritisak na Vladu Srbije jer je Zapad već pritisnuo premijera Vučića da napravi pritiske na Dodika u cilju daljeg obesmišljavanja entitetskih nadležnosti. Mogli ste videti kako su na mezarju Majke Srebrenice u obraćanju Klintonu, ali i Vučiću poručile da učine sve da naprave od BiH funkcionalnu državu. Niko u Beogradu tim povodom nije reagovao - primećuje Milivojević.

Niko od zvaničnika Vlade Srbije do zatvaranja ovog broja "Vesti" nije se oglasio povodom odluke o referendumu. Srbija je (pored Hrvatske, SAD i članica Kontakt grupe) garant Dejtona, što je svih proteklih godina Zapad obilato koristio da na neposlušnu vlast u Banjaluci utiče preko Beograda.

Otud je "zauzdavanje" Dodika bio i deo zahteva Vučiću kad je boravio u Vašingtonu.

Politički analitičar Branko Radun kaže da RS ima pravo na ovakvu odluku, ali postavlja i pitanje koliko je pametan tajming.

- Mi smo sada na nišanu, britanska rezolucija o Srebrenici, dešavanja u Potočarima, a neki i bukvalno, poput premijera Vučića, pa ne znam koliko je pametno sada ići na referendum. S druge strane, ne mislim da je pitanje RS primarno u odnosima Srbije sa SAD. To jeste tema, ali nije u prva tri prioriteta - uveren je Radun.

Političke čaršije s obe strane Drine podeljene su oko toga da li Dodik svoje odluke donosi samostalno ili u dogovoru sa Vučićem, kada ovaj drugi biva "dobar momak" u odnosu na "lošeg" iz Laktaša.

- Tu tezu guraju analitičari koji Vučića predstavljaju kao "čoveka jetija" koji rešava stvari. Nema tu nikakve strategije. Jedina njihova strategija jeste ono što su nasledili od Borisa Tadića da EU nema alternativu - kaže Milivojević.

Radun smatra da su do sada potezi Banjaluke i Beograda izgledali uigrano, ali da je teško reći da je baš svaki potez dogovoren.

- Moguće je i da je ovaj potez na neki način podržan iz Beograda. Dodik je do sada često dizao ton, i onda pokušavao, pa i uspevao, da nešto istrguje za RS i da sebi podigne cenu - dodaje Radun.

2024 © - Vesti online