Petak 17.07.2015.
03:43
Z. Mirković - Vesti

Dramatično Vučićevo upozorenje: Bankrot zbog migranata

Tanjug
Neodgovorna EU: Aleksandar Vučić

- Mi nećemo da gradimo zidove. Rešenje nije u zidovima, već u zajedničkoj i ozbiljnijoj politici zemalja EU, kojima zameram da nemaju dovoljno odgovoran odnos prema ovom problemu, ali i svih nas koji se nalazimo na tom tranzitnom putu - poručio je Vučić.

On je dodao da EU već pruža podršku Srbiji kroz zajedničke kontrole, termovizijske kamere, računare, lekove i druge potrepštine, ali je ocenio da to nije dovoljno.

- Nas je to na dnevnom nivou do juče koštalo oko 15.000 evra, a sada više, sa dolaskom većeg broja migranata. To srpski budžet neće moći da podnese i zato će biti potrebna veća podrška EU - upozorio je Vučić.

Premijer je konstatovao i da je očigledno da prva zemlja EU na izbegličkom putu ne radi svoj posao na adekvatan način, već gleda da prebaci problem na suseda, i onda Makedonija propušta migrante u Srbiju.

Austrijske vlasti kod mesta Mansvert su u sredu zaustavile kamion bugarskih tablica sa 54 ilegalnih migranata koji su u EU ušli preko mađarsko-srpske granice. Prethodno su očigledno izašli iz EU, preko njene članice Bugarske.

Bugarin koji je upravljao vozilom putnike je prevozio u nehumanim uslovima. Kako je rekao portparol policije Johan Baumšlager, u vozilu je bilo 36 odraslih osoba i 18 dece. On je dodao da je nekoliko izbeglica kolabiralo, a jedna žena morala je na reanimaciju.

Policijska patrola je oko šest sati ujutro zaustavila pretovareno vozilo nadomak Beča. Kada su od vozača zatražili da otvori vrata, zatekli su potpuno iscrpljene izbeglice.

U osam kvadratnih metara vozač je ugurao 24 muškaraca, 12 žena i 18 dece. Nesrećnici nisu imali dovoljno kiseonika, pa su pokidali gumu na vratima kako bi makar malo vazduha dospelo u vozilo. Vozač je odmah pritvoren, a svoju uslugu naplatio je 500 evra. Većina izbeglica poreklom iz Sirije, Irana i Avganistana zatražilo je azil u Austriji, dok je manji deo vraćen u Mađarsku.

Bezopasni i u nevolji

- Talas migranata ne utiče na bezbednosnu situaciju u Srbiji. Oni ne dolaze da bi pravili incidente, već su pobegli od nesreće i rata i beže u potrazi za boljim životom. Zato im se mora odati priznanje, jer u uslovima teške situacije i razumljive borbe za preživljavanje broj incidenata je zanemarljiv - poručio je premijer Vučić i izrazio nadu da će se građani Srbije korektno odnositi prema njima.

2024 © - Vesti online