Četvrtak 16.07.2015.
13:27
jutarnji.hr

Komšije i poznanici o Ciprasu: Čovek - enigma!

Reuters
"Mislite da je iskren, a onda vam se opet čini da nije"

Aleksis Cipras je dete iz dobrostojeće porodice, a danas ima vrlo uzak krug prijatelja s kojima se druži od svojih prvih političkih koraka i kojima je veran.

Privatno je povučena osoba, a jedino se zna da obožava motore, kao i Janis Varufakis.

Ima dvoje dece, voli festivale, letuje u hotelima sa tri zvezdice i vatreni je navijač Panatanikosa. U vanbračnoj je vezi sa partnerkom iz srednje škole Beti Batzijani, koja mu je glavna potpora.

- Sećaju ga se kao studentskog vođe koji je imao lice kome se moglo verovati. Nije bio dobar govornik - piše novinarka "Jutarnjeg lista" i dodaje da je poslednjih meseci uzimao lekcije iz retorike i besedništva, a njegova samouverenost se najbolje mogla videti na Sintagmi 3. jula kada je ponosno koračao kroz masu sunarodnika.

Stidljiv i nedodirljiv

Kao sedamnaestogodišnji tinejdžer delovao je stidljivo, sa dugom kosom, ali je bio angažovan u svim javnim akcijama, te je predvodio i pobunu u svojoj srednjoj školi. Kako kažu njegovi školski drugar,i pored njega gotovo da niko nije imao šanse da se istakne.

Jedan atinski advokat koji je sa njim delio školsku klupu nije mogao da pronađe prave reči kojima bi opisao aktuelnog premijera Grčke.

- Teško ga je opisati. Verujete mu, a istovremeno mu i ne verujete. Mislite da je iskren, a onda vam se opet čini da nije. Aleksis Cipras je jedna velika enigma. Čak mi koji smo ga poznavali iz nekih mlađih dana, sećamo ga se kao ‘dečka koji je obećava’ - kaže on.

Ipak, prema njegovim rečima, postoji jedan deo ličnosti koji je ostao “nedodirljiv”.

- On se ne nameće, a opet voli da drži stvari pod kontrolom. Mislim da je zapravo jako lukav. Iako danas, zbog ove situacije u kojoj smo se našli ni u šta nisam siguran - nastavlja on i dodaje da su im se kasnije životni putevi razdvojili jer je on studirao pravo, a Cipras građevinu.

Poznanstvo s njim nikada nije koristio i misli da je Cipras zaista pošten čovek i nekorumpiran.

Ciprasov alter-ego

Alter ego grčkog premijera je Nikos Papas. On i Cipras su prijatelji od sredine devedesetih i Papas se u Grčku vratio iz Škotske kada ga je Cipras pozvao da to učini i pomogne mu u osvajanju vlasti.

- Papas je mozak svega - tvrde u Atini, navodeći da je Papas inicijator ideja, a Cipras izvršitelj. Papas je taj koji Ciprasa o svemu brifira, a i letuju zajedno.

Retko se ljuti, ali...

Ključan čovek za Ciprasovu dalju karijeru je Alekos Alavanos, levičarski političar koji je stvorio Ciprasa, gurnuvši ga u prve Sirizine redove. On je odlučio da Cipras bude kandidat na gradskim izborima 2006. godine koje je izgubio, ali su od te kampanje svi zapamtili njegovo ime i lik. Alavanos, dominantan i radikalan, nije mogao dugo da drži Ciprasa pod svojom kontrolom. Kada je mladi političar jurnuo žestoko napred, Alavanos je izašao iz Sirize i osnovao svoju stranku – Plan B. Ta stranka je kao stub svog programa imala izlazak Grčke iz evrozone i povratak na drahmu. Otkako su se 2009. godine rastali, Cipras i Alavanos nisu više nikada progovorili ni reč.

Cipras se retko ljuti, ali kada je za njega nešto završeno, na to se više nikada ne vraća. Zato je i svog političkog mentora zauvek precrtao.

2024 © - Vesti online