Četvrtak 16.07.2015.
12:41
Danas, Blic

Grčki ambasador: Nećemo priznati samoproglašeno Kosovo!

Tanjug/AP
Neke stvari se ne menjaju

Konstantinos Ikonomidis je odgovarajući na pitanje da li izjava šefa grčke diplomatije Nikosa Kocijasa da će Atina podržati Kosovo u učlanjivanju u međunarodne organizacije znači korak u pravcu priznanja Kosova istakao da "grčki stav o ovom pitanju ostaje nepromenjen".

Osim toga, on je naveo da su jasne izjave Kocijasa u Prištini veoma jasne.

Kocijas je u razgovoru sa kosovskim premijerom Isom Mustafom najavio da će Atina podržati Kosovo u učlanjivanju u međunarodne organizacije, "uključujući one u oblasti bezbednosti", izrazivši ubeđenje da će to doprineti stabilnosti u regionu.

Međutim, grčki ministar spoljnih poslova je na pitanje novinara da li će Grčka priznati nezavisnost Kosova ostao nedorečen istakavši da će Grčka pomoći Kosovu da se učlani u neke međunarodne organizacije. Osim toga, najavio je i da će Grčka na Kosovu otvoriti kancelariju za saradnju Grčke i Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija od Grčke zatražila objašnjenje izjave Kocijasa da će Atina "podržati učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije", piše "Blic"

Dačić kaže da je svestan pritisaka koje Grčka trpi kako bi priznala nezavisno Kosovo, ali da veruje da do toga neće doći.

2024 © - Vesti online