Četvrtak 16.07.2015.
03:13
B. B. - Vesti

Hajka na Dorina po nalogu SAD?

N. Jokić
Aleksandar Dorin

Da podsetimo, autor knjige "Srebrenica - kako se zaista zbilo", u kojoj se pobija zvanična verzija događaja od pre 20 godina, odveden je iz svog stana u Bazelu 17. juna pod misterioznim okolnostima.

U pismu Monike Fric navodi se da je Dorinu obezbeđen advokat kojem je plaćeno avansno 10.000 evra. Dorin se oseća dobro i razgovarao je s braniocem četiri sata. Monika Fric piše da su po nečijem nalogu tajne službe uvedene u priču radi stvaranja zabune.

- Ako su SAD upletene, što ne treba isključiti, u ovom slučaju nije bilo neophodno učešće američkih tajnih službi, već samo mali mig osoblja njihove ambasade. Saznali smo da je Dorin uhapšen "zbog delikta sa kanabisom". Tu tvrdnju ne možemo unapred da isključimo. Međutim, vreme hapšenja i potpuno neprimeren način na koji je policija postupila (pečaćenje kuće i zaplena pokretne imovine pod izgovorom prikupljanja dokaza), stvaraju veoma snažnu indiciju da je karakter ove optužbe lažan. Jer nema sličnog primera takvog ponašanja tužilaštva - navodi Monika Fric.

Ona ukazuje da se hapšenje dogodilo nakon teksta usmerenog protiv Dorina u lokalnim novinama "Tagesancajger". Ujedno, i uoči međunarodnog skupa koji je podržala Rusija. Na tom skupu trebalo je da se dokumentuju i objave podaci suprotni propagandi o događajima u Srebrenici, a bilo je predviđeno učešće Dorina.

- U to vreme desilo se i nevoljno hapšenje masovnog ubice Nasera Orića, koji je previše bezobzirno i hvalisavo premašio okvir za ubistva koji mu je dao NATO-a - ističe Monika Fric.
Ona podseća da je Orić u međuvremenu pušten na slobodu, a Dorin još sedi u zatvoru i upoređuje to sa hipotetičkom situacijom u kojoj bi se u zatvoru našli Ajhman (Adolf, nemački nacistički zločinac) i Jevrejin koji je pljunuo na njega. I ukazuje da se razlika sastoji u tome što je Ajhman (Orić) ovog puta pušten.

Apel za pomoć

Monika Fric, pozvala je u pomoć potencijalne donatore, jer su sredstva za odbranu izuzetno ograničena.
- Bez naše akcije Dorin, koji je u ovom trenutku potpuno izolovan od spoljnog sveta, dobio bi advokata po službenoj dužnosti. On je to mudro i kategorički odbio, jer nema poverenja - navodi Monika Fric.

2024 © - Vesti online