Četvrtak 16.07.2015.
12:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević

Prvi put na bazen i sladoled

Osmeh na licu: Porodica Milošević

Ništa manje Miloševići nisu zahvalni i našem čitaocu Aleksandru Đurđeviću iz Nemačke, koji je, takođe preko "Vesti", uputio 60 evra. Njihova majka Jasmina, čije se ruke tresu od uzbuđenja dok prima novčane darove, obećava da će prvi put u životu dati svojoj deci mali džeparac da odu na gradski bazen, da se okupaju i da kupe po sladoled.

Puna usta hleba: Najmlađi Lazar Milošević

- Bazen i sladoled će im biti nagrada za dobro učenje, iako je to mali izdatak, ipak, nema se! Hvala dobrotvorima, deci radost donose. Evo baš na Petrovdan, veliki je praznik, neka im Bog vrati stostruko, podari zdravlja i sreće u porodici - ističe 34-godišnja Jasmina, koja je zajedno sa 37-godišnjim suprugom Zdravčetom Petrovom ostala bez posla i prihoda.

I bez jedinog obroka sa kazana narodne kuhinje, kada se i obratila za pomoć "Vestima", jer su deca bila više gladna nego sita.

Ova siromašna i bolestima ophrvana porodica živi od socijalne pomoći i dečjeg dodatka, od čega plate struju i komunalije, a ostatak koriste za hranu.

- Gledamo da imamo hleba što više i jedan obrok dnevno. Onda smo srećni! Suprug Zdravčo cepa drva po kućama, trenutno nema posla pa nema ni dnevnica. U ovom siromašnom kraju Srbije kao da nema posla ni za koga. I deca bi radila kada bi imalo gde! - priča Jasmina.

Deca su radosna, svaki prilog čitalaca "Vesti" donosi im bolju hranu jer o drugom i ne maštaju. A voleli bi puno toga da imaju.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Miloševići žive u nemalterisanoj sobi sa nešto starih kućnih aparata, tu je i sto, klupa i jedna stolica, rasklimatani krevet i kredenac. Pod je od utabane zemlje, a umesto plafona su letve.

- Pravilo se to na brzinu, da se što pre uselimo, da ne ostanemo na ulici. U početku smo se radovali, mislili da ćemo nastaviti sa daljom gradnjom, ali to su bili pusti snovi jer smo sirotinja koja ne vidi izlaz iz ove bede. Još jednom hvala dobrotvorima, čitaocima "Vesti", oni nam jedini unose radosti u sumornu svakodnevicu - kaže na rastanku Jasmina, koja nam obećava da će od ovih novčanih priloga kupiti polovni zamrzivač i polako stavljati hranu na stranu - za iduću zimu.

Želja želju sustiže

Marija, koja je završila peti razred, sanja rolere koje ima njena drugarica iz komšiluka. Stefan, od jeseni učenik četvrtog razreda, želeo bi da ima bicikl. Onaj pravi, makar i polovni. Najstarija Anđela, koja je završila prvi razred srednje ekonomske škole, mašta o patikama sa pijace. Najmlađi Lazar, koji ima problema sa vidom i bronhitisom, voli autiće, ali nema nijedan. Igra se sa psom Musom koji mu je najbolji drug.

Prilog iz Švajcarske

Naša verna čitateljka Marija Golubović iz Švajcarske, rodom iz Valjeva, uputila je Vestern unionom na kućnu adresu Miloševića prilog od 200 franaka, koji je ova porodica već dobila. "Iako sam gotovo četiri decenije u inostranstvu, svaki put mi se srce slomi kada vidim i čujem da brojna naša deca iz Srbije nemaju danas šta da jedu. Kao majka jedne ćerke, nisam mogla da se oglušim na vapaj Miloševića. Dao Bog da novac potroše na bogatiju trpezu i za zdravlje najmlađeg Lazara", poručila je ova humana žena. "Vesti" se zahvaljuju svim donatorima.

2024 © - Vesti online